Reagerar du istället för att agera?

I det här inlägget går jag igenom varför det lätt bli att du arbetar reaktivt istället för proaktivt. Många gånger beror det på brist på struktur, att du tar på dig en offerroll och att du inte är vaksam på dina tankar. Fokus ligger på hur du kan ändra detta, du får 6 tips som du kan använda i din vardag.

Ett ämne som har dykt upp i några coachsamtal det senaste är hur en kan börja jobba mer proaktivt istället för att arbeta reaktivt. Det vill säga:

  • Arbeta förebyggande och styra mitt arbete istället för att bara bli påverkad av allting som händer och reagera på det.
  • Styra din riktning istället för att dras med.
  • Förebygga problem istället för att drabbas av dem.

Att vara proaktiv är faktiskt den första vanan i den klassiska boken ”The 7 habits of highly effective people”. Har du inte läst boken rekommenderar jag den!

 

Vanliga anledningar till att du arbetar reaktivt

Att arbeta proaktivt är såklart inte helt lätt. Många börjar dagen med att gå igenom sina mejl och sen går mycket av arbetsdag till att lösa frågorna som stod i mejlen. Ett annat vanligt problem är att det är mycket lättare att vara ett offer istället för att faktiskt ta tag i situationen. Uttryck som ”jag har inte tid”, ”förväntningarna är alldeles för höga”, ”jag har för många uppgifter att göra, jag drunknar”, ”min tid slukas upp av alla telefonsamtal”- är alla uttryck som visar på att du låter dig dras med. Glöm inte bort att allt detta är sådan som du kan påverka. Avslutningsvis är det för få som reflekterar över sitt sätt att arbeta, det blir lite som det blir helt enkelt. Du har mycket att tjäna på att faktiskt sätta upp en strategi för hur du ska hantera dina dagar och veckor.

Vad finns det då du kan göra- hur ska du göra för att arbeta mer proaktivt? Här kommer 6 tips som du kan använda dig av i din vardag

 

1. Tiden kommer inte till dig, du behöver ta dig tid.

Kanske ska du avsätta måndag morgon till att lägga upp en strategi för veckan. Det handlar inte om att skriva en to do list utan ställa dig själv lite större frågor som: ”vad vill jag ha uppnått den här veckan? ”Hur ska min känsla vara i slutet på veckan?” ”Vilka hinder kan uppstå för mig under veckan och hur förebygger jag dem?”. Ta gärna hjälp av dina kollegor och bolla dina tankar med dem. Kanske kan det bli ett stående inslag att ni sätter er som arbetsgrupp och blickar framåt som en måndagsrutin.

 

2. Efter riktningen kommer planeringen.

När du har satt dig ner och stakat ut riktningen är det dags för att sätta upp mål. Mål som sedan mynnar ut i din efterlängtade to-do lista. Din to-do lista är nu utarbetar efter vad du vill ska hända och inte bara utifrån det som har hänt.

 

3. Börja din morgon med att gå igenom dagen.

Sätt som rutin att börja dagen med att gå igenom din stundande dag. Till din hjälp har du riktningen som du satte upp i början på veckan. Hur kan din dag främja det som du vill uppnå under veckan? Låt dig alltså inte svepas med utan styr skeppet mot målet dagligen.

 

4. Var vaksam på vilka tankar du har.

Dina tankar är duktiga på att berätta ”sanningar” för dig vare sig det faktiskt är sant eller inte. Kanske säger dina tankar ”ojoj vad det är mycket nu” eller ”jag kommer aldrig att hinna” eller ”shit vad jag drunknar i mitt arbete”. Har du sådana tankar då programmerar du in ditt liv efter det. Våra tankar påverkar i stor grad det vi väljer att lägga fokus på och det vi inte väljer att lägga fokus på. Alternativa tankar skulle kunna låta något i stil med:

  • ”Ojoj vad det är mycket nu” –> ”Hur kan jag prioritera min tid bättre?”
  • ”Jag kommer inte att hinna” –> ”Vilka arbetsuppgifter är viktiga egentligen och vilka kan vänta?”
  • ”Shit vad jag drunknar i mitt arbete” –> ”vad kan jag göra för att höja min energi” eller ”behöver jag ta hjälp av någon?

 

5. Bli medveten om när du börjar tänka snävt och när du börjar få ett tunnelseende.

När vi är väldigt stressade så är det lätt hänt att vi inte ser helheten och snöar in oss mycket på detaljer. Vi håller ett väldigt snävt fokus. När du börjar känna igen dina tecken så kan du både påverka och bryta dem. Vanliga tecken kan vara att ditt hjärta börjar bulta snabbare, kanske upplever du att du börjar få huvudvärk. Det är också vanligt att känna irritation och en känsla av att tappa kontroll. Lär dig alltså att känna igen dina tecken.

 

6. Öppna upp dina tankar.

När du känner igen dina tecken så kan du bryta dem. Ta en paus, ät ett äpple, ta en kort promenad eller sätt dig och meditera en stund. När du har tagit en paus så ställer du några kontrollfrågor till dig själv: ”jobbar jag med rätt sak just nu?”, ”tar det här lagom mycket tid i förhållande till förväntat resultat”?, ”kommer det jag gör nu bli bra långsiktigt eller släcker jag mest bränder?”

 

Vad tycker du?

Om du har några frågor, funderingar eller bara vill säga ”hej” så når du mig alltid på anna@ledarskaphalsa.se

Jag har passion för din utveckling!

//Anna