Mår du dåligt över din kropp är du verkligen inte ensam!

”Jag äter alltid skit nu för tiden, känner mig sjukt dålig. Det värsta är att jag faktiskt är tjock! Det är vardag för mig att ha sådana här tankar. Jag har panikkänslor, känner mig gigantisk. Jag känner mig otillräcklig, jag är inte tillräckligt snygg och inte tillräckligt smal. Jag är rädd för att bli lämnad och för att bli ratad”... Såhär skriver en vän till mig. Och jag får ont i magen av att läsa meddelandena. Det värsta är att hen är långt ifrån att vara ensam med de här tankarna och känslorna. Mängder av människor i hela världen känner liknande. Jag har redan skrivit ett inlägg om hur du kan lära dig att tycka om din kropp. Här kommer ytterligare ett inlägg för såhär ska ingen behöva må.

Utseendeångest – varför?

Vad grundar sig egentligen vår utseendeångest i? I grund och botten kommer det från våra grundläggande behov som människa, nämligen att bli sedd, bekräftad och omtyckt. Vi vill vara och är faktiskt beroende av att tillhöra en grupp. Förr i tiden var vi beroende av att ha förmågor som gynnande gruppen, som att göra upp eld, jaga, samla pinnar, amma och så vidare. I vår nutid har vi det väldigt gott ställt, vi har tak och mat över huvudet och det gör att vårt fokus flyttas mot exempelvis självförverkligande. Och just nu, i den kulturen vi lever i är skönhet förknippat med att ha lyckats i livet.

 

Hur skulle barbie se ut i verkligheten?

Du har hört det förut och jag säger det igen, vi blir påverkade av allting vi ser och hör. Studier visar att vi redan som treåringar har tankar om kroppsideal!!! Mia Skäringers miniserie ”Kroppshets” sågs av många och har fått mycket positiv uppmärksamhet. Har du inte redan tittat rekommenderar jag dig att göra det. Länk till svt-play hittar du här. I miniserien tar Mia bland annat upp hur bilder manipuleras innan de hamnar i olika magasin. Instagrams nya filter ”Paris” tror jag de flesta använt vid det här laget…

Kritiken mot Barbie har varit massiv- med rätta! Skulle Barbie finnas på riktigt- alltså som en faktisk människa skulle hon vara 2,4 m lång, inte kunna ha någon mens och ha 30% smalare midja än vad en genomsnittlig anorektiker har. Det säger en del.

 

Du får bry dig om hur du ser ut

Självklart är det OK att du bryr dig om hur du ser ut- det är också helt naturligt och är en del av att vara människa. Jag tycker absolut det är roligt att välja en topp som jag känner mig snygg i, eller experimentera med ögonskugga för att framhäva mina ögon bättre. Det känns kul att ”klä upp mig” när jag och Patrik går på dejt. Det är ett sätt för mig att visa att jag bryr mig och tycker det är ett speciellt tillfälle.

Men.

Att bry sig om hur du ser ut är inte det viktigaste i livet. Det finns andra delar som är bra mycket viktigare.

 

Projekt perfekt

Är ett projekt samt en bok som drevs av Göteborgs universitet för ett par år sedan. Du kan läsa om projektet genom att klicka här. I boken tar författarna upp en rad tänkvärda aspekter kring utseendeångest, exempelvis:

  • Kroppsuppfattning smittar
  • Vi behöver ta oss en rejäl funderare på vad skönhet är
  • Acceptans och tacksamhet är bra ”medicin” mot kroppshets (som så mycket annat för den delen)
  • Det krävs att vi konstant är mediekritiska
  • Vi behöver få större medvetenhet om vilka vi följer på sociala medier
  • Det är bra att fundera över hur samtalen sker med vänner och kollegor
  • Vilka attityder vi har med oss från vår uppväxt
  • Vi ska främja funktion framför utseende

Det finns några punkter här jag skulle vilja fördjupa mig i som kan hjälpa dig med din utseendeångest:

 

Kroppsuppfattningar smittar

Det här avsnittet är inte bara för dig som är förälder eller spenderar mycket tid med barn, utan det är för oss alla. Vill du att dina barn ska växa upp med sunda kroppsideal är det bästa du kan göra att ta tag i dina egna demoner. Forskning visar att växer vi upp med föräldrar som själva har mycket fokus på sitt eget utseende kommer detta överföras till barnen.

Det här gäller dock inte bara barn- föräldrar utan alla våra relationer. Exempelvis om jag umgås mycket med person X, som ser ut ungefär som mig och hen börjar klanka ner på sig själv och är taskig mot sig själv så påverkar det även mig. Det är lätt att jag får tankar som ”hen tycker att hen är tjock, då borde jag också vara det”. Hens tvivel skapar alltså också tvivel hos mig.

Väldigt viktiga frågor du behöver ställa dig själv är därför:

”Hur ser samtalen ut med de jag umgås med? Hur mycket pratar vi om utseende? När vi pratar om utseende vilken ton har då samtalen?”

En annan aspekt du behöver undersöka (och kanske även göra något åt) är vilka du följer på sociala medier. Följer du konton som fokuserar på styrka, hur vi kan bli piggare, orka mer och vad vi behöver ge vår kropp för att den ska må då kan du fortsätta följa. Men är det konton som mer fokuserar på utseendet, hur vi kan göra för att se ut på ett visst sätt… Ja, då är det dags att avfölja.

 

Acceptans och tacksamhet

Tacksamhet

Tacksamhet är ett ”verktyg” som ofta fungerar väldigt bra på mig. När jag tycker livet är piss, att det är väldigt synd om mig och känner ångest när jag tittar på mig själv i spegeln brukar jag använda mig av tacksamhet. När vi upplever tacksamhet är det svårt att samtidigt vara bitter och uppleva utseendeångest. När vi uppmärksammar det som vi har lägger vi märke till att det är vissa saker vi kanske inte ska ta för givet. Tänk bara på att de som har möjlighet att gå. Oavsett hur våra ben ser ut så kan vi röra på dem. Det är långt ifrån alla som kan det. När vi känner tacksamhet så höjer vi även känslan av att vi är värdefulla, det blir helt enkelt lättare för dig att tycka om dig själv.

När du upplever utseendeångest komma krypande är en strategi alltså att påminna dig om saker att vara tacksam över. Skriv gärna ner dem så blir det mer konkret för dig.

 

Acceptans

Sinnesro bönen är så fin och tåls att påminna om, om och om igen:

“Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.”

Såhär är det. Jag vet att du kan ändra på din kropp om du vill. Du kan lägga om kosten och du kan röra dig på annat sätt. Men JUST NU ser du ut precis som du gör. Just nu är acceptans din bästa vän.

Då blir såklart en vettig fråga: hur tusan gör jag då för att acceptera?

Här kommer ett par övningar från terapiformen ACT (acceptance and commitment therapy):

 

Säg det snabbt

Sammanfatta tanken till ett eller några få ord. Uttala sedan orden mycket snabbt för dig själv i minst 20 sekunder. Du behöver säga orden högt, så se till att du är ostörd när du provar övningen.

Intresse

Notera bara att det var en intressant tanke som du kan lägga märke till. Om du vill kan du sedan föreställa dig en å där du placerar tanken på ett löv och sakta låter den glida iväg med strömmen. Du kan också tänka dig att du sätter tanken på ett moln som passerar förbi på himlen.

Sluta fred med dina tankar

Träna på att låta positiva och negativa tankar finnas samtidigt. Du ska alltså inte försöka tänka eller få bort dina negativa tankar utan tillåta dem att vara där. Nästa gång du oroar dig för något, lägg märke till vilka tankar och känslor som finns där och se om du kan låta dem vara. Se dig själv som en observatör som iakttar vilka tankar du har. När du tillåter tankarna och känslorna bara finnas där kan du ha större fokus på uppgiften du ägnar dig åt och i längden på vad som är viktigt i ditt liv.

 

Från utseendeångest till fokus på funktion

Den absolut bästa strategin som jag själv tillämpar och som författarna skriver om är att gå från utseendeångest till att istället tänka funktion. Det innebär att vi flyttar fokus från hur vi ser ut till vad vi vill kunna göra med vår kropp. Min kropp är ett verktyg för allting jag vill göra. Kunna lyfta en tung soffa, inte ha några problem att gå i trappor, bära kassar från matbutiken eller för all del surfa eller vandra. Detta angreppssätt går att tillämpa både när det kommer till kost och träning.

De centrala frågorna blir:

Vad ska jag äta för att må bra? Vilket bränsle behöver min kropp för att jag ska vara stark och uthållig?

Vad ska jag träna för att må bra? Vilken rörelse behöver jag ha i min vardag för att fungera?

 

Så fina du. Tänk vad fantastiskt hur mycket du kan göra för din kropp. Fokusera på det och upplev tacksamhet. Därefter går du ut och njuter av sommaren.

 

Ytterligare hjälp för din utseendeångest?

Som jag skrev i början har jag redan skrivit ett blogginlägg som innehåller råd och tips på hur du kan göra för att tycka om din kropp mer. Det är ett riktigt bra inlägg som kompletterar bra till det jag har skrivit idag. Klicka här för att komma till inlägget.

 

Vad tycker du?

Om du har några frågor, funderingar eller bara vill säga ”hej” så når du mig alltid på anna@ledarskaphalsa.se

Jag har passion för din utveckling!

//Anna