För dig som vill bli riktigt bra på att leda dig själv

Det blir mer och mer viktigt att kunna leda sig själv i samhället och därför håller jag just nu på att skapa ett onlineprogram som är till för dig som vill bli excellent på att leda dig själv. Men vad är egentligen självledarskap och varför är det så viktigt att kunna? Just nu finns det inte en vedertagen definition på självledarskap, utan varierar beroende på vem du pratar med. I det här inlägget vill jag ge dig min bild av vad självledarskap är och varför jag tycker det är så viktigt att vi blir riktigt bra på att leda oss själva.

Kärnan i självledarskap

På förmiddagen den 29:de april i år gick jag och min sambo Patrik utmed en gata i Malmö. Jag kände mig slut, sliten och var konstant gråtfärdig. Min lillasyster Felicia var inlagd på akuta BUP i Malmö, hon hade försökt ta sitt liv ett par dagar tidigare. Vi den här tidpunkten hade jag bott med henne där i tre dygn. Jag och Patrik tog en promenad för att skapa andrum för mig och för att förbered mig inför ett mycket viktigt möte som skulle ske under eftermiddagen. Jag skulle sitta på ett möte tillsammans med Felicia, vår mamma, läkare och socialsekreterare. Vi skulle prata om Felicias framtid och lägga upp en plan framöver. Jag var mycket orolig inför det här mötet. Jag skulle föra Felicias talan och jag skulle behöva se min mamma in i ögonen och säga ”jag tycker inte att Felicia ska bo hos er”. Jag visste att detta skulle såra mamma på djupet, men det är vad jag trodde var bäst för Felicia.

 

Så vi gick där på gatan och Patrik frågade hur jag mådde. Vi pratade lite och sedan undrade Patrik om jag inte ”bara skulle släppa ut allting”. Börja gråta, tappa fotfästet och sluta vara stark i en liten stund. Behövde jag verkligen ta det där mötet? Var det min uppgift att göra det?

 

Där och då förklarade jag kärnan av självledarskap för Patrik.

 

Nej, det var inte läge att släppa allting, att börja gråta och ge efter. Hade jag gjort det skulle jag inte haft möjlighet att uppfylla mitt yttersta mål. Att hjälpa Felicia på bästa sätt. I det här läget var det viktigt för mig att göra det jag är riktigt bra på: hålla fokus och hålla mina känslor i schack. Beteendet och känslan jag behövde utstråla var lugn, trygghet och saklighet. Det är vad situationen krävde av mig.

 

En dag senare när jag och Patrik satt i bilen tillbaka till Stockholm var läget ett annat. Då fanns det utrymme för mig att göra det där Patrik tyckte jag skulle gjort förgående dag. Då var nämligen målet ett annat, nämligen att skapa förutsättning för mig själv att läka och återhämta mig från fem väldigt påfrestande dagar.

 

Vad är då självledarskap för mig?

I all sin renaste form är självledarskap:

 • Skapa medvetenhet om sitt nuläge
 • Påminna sig själv om sitt mål
 • Reglera sitt beteende i linje med sitt mål

Den här modellen går att använda i det dagliga livet och genomgående för livet i stort.

Till den här modellen tillkommer det såklart en rad förmågor vi behöver behärska för att lyckas med våra tre steg:

Exempelvis behöver vi träna upp vår förmåga att vara närvarande och medvetna i vår vardag och i vårt liv. Vi behöver lära känna oss själva och lära oss tolka våra signaler. Vi behöver skapa utrymme för att faktiskt kunna stanna upp och ta en mikropaus för att undvika att göra förhastade saker.

Vi behöver även ta reda på vad som är viktigast för oss i långa loppet, vilka livsriktningar vi vill ha. Därefter tillkommer det förmågan att sätta väl valda mål som är i linje med det som verkligen är viktigt och betydelsefullt för oss.

När det kommer till reglage av känslor och beteende är det en rad saker vi behöver träna oss i. Exempelvis hur vi behåller vår kontroll i olika situationer, hur vi kan vara uthålliga, hantera stress, etablera goda vanor, skapa goda relationer, lära oss att vara tydliga i vår kommunikation och arbeta effektivt.

 

Varför är det så viktigt att lära sig leda sig själv?

Om du är mån om att BE UNSTOPPABLE är det ett måste att vara skicklig på självledarskap. Lär du dig inte att leda dig själv kommer det bli mycket svårt att nå dina mål, leverera och må bra samtidigt.

Jag har höga mål i livet (du får gärna läsa mitt inlägg 100 mål i livet), jag vill få ut mycket av min tid och för mig handlar livet om att uppleva. Ett citat jag verkligen gillar är:

”Brinn så länge du lever

Låt ingen släcka din glöd

Brinn så länge du lever

Vägra vara levande död”

Min skicklighet i självledarskap gör det möjligt för mig att parera eget företag med utbildning till PT och ett vikariat på 25%. Jag känner mig nöjd med livet, jag levererar i mina uppdrag och jag mår bra.

Känner du igen dig i ovanstående ja, då är det viktigt att du tränar ditt självledarskap.

Om du däremot är en person som gillar att flyta med, ta det lugnt och generellt inte har så mycket mål…. ja då är självledarskap inte så viktigt. Vi kan ta min sambo Patrik som exempel (som är en av de finaste människorna jag vet) han är nöjd med det mesta, gillar att ta det lugnt på kvällarna och har inga specifika karriärmål. Han skulle inte haft stor nytta av mitt program för självledarskap.

 

Hur du använder självledarskap

Vill du träna ditt självledarskap är det alltså en hel del att träna dig i. Ett bra första steg är att skapa medvetenhet om ditt nuläge, det är alltid första steget i en förändring. Återigen, det går att göra i det stora och i det lilla.

I det stora kan du reflektera över följande frågor:

 • Vart befinner jag mig i livet?
 • Hur har jag det?
 • Känner jag mening med mitt liv?
 • Är jag tillfreds med hur jag har det?

I det vardagliga kan du istället reflektera över:

 • Hur mår jag idag?
 • Hur känns min kropp?
 • Vad gör jag precis just nu?
 • Vart befinner jag mig?

När du gjort det påminner du dig själv om ditt mål och därefter handlar i linje med det målet. Exempelvis skulle en inre dialog kunna se ut såhär:

”Nu sitter jag här med min mobil och scrollar på instagram, det har jag gjort ett tag. Vad var det egentligen jag höll på med? Just det, jag skulle precis räkna igenom kassan… Nu får jag ta tag i den där kassan. Gör jag det nu kommer jag snabbare hem och det vill jag ju… Nu är det är dags att lägga undan telefonen! Ta och sätt den på stör ej så kommer du inte bli störd, du kan vara mer fokuserad och det är mindre risk för fel. Gör det nu så att du kan ta en tidigare tunnelbana. Nu reser du dig upp, lägger ifrån dig mobilen i den nedersta lådan och börjar därefter stämma av…”

 

I det här situationen har jag ”fastnat” i min mobil, men har tränat upp min medvetenhet och därför kom jag på mig själv relativt snabbt. Jag påminde mig om mitt mål och vad som var viktigt därefter gav jag mig själv ett kommando som främjar mitt mål. Jag har utövat självledarskap.

 

Nyfiken på mitt onlineprogram?

Just nu håller jag på att utforma programmet och jag räknar med att vara klar under våren 2020. Vill du hjälpa mig att göra världens bästa program får du gärna svara på en enkät. Den tar cirka 10 minuter att genomföra och som tack erbjuder jag dig en rabatt på 40% under första omgången. Klicka HÄR för att läsa mer om onlineprogrammet och klicka HÄR för att komma direkt till enkäten.