Dina rädslor kommer inte att magiskt försvinna

Jag ska vara väldigt tydlig nu. DU BEHÖVER LÄRA DIG ATT LEVA MED DINA RÄDSLOR. DE FÖRSVINNER NÄMLIGEN INTE. I det här inlägget kommer jag att gå igenom vad rädslor är, hur du lär dig leva med rädslor och tips för att börja göra trots att du är rädd. Om du inte konfronterar dina rädslor så kommer dem näring och de kommer att fortsätta att växa.

Vad är egentligen rädslor?

Rädslor är ett biologiskt försvar mot hot. När du känner dig hotat så kickar flight or flight mekanismen in. Du kan också bli paralyserad av rädsla, vilket gör dig handlingsförlamad. Dina rädslor kan komma inifrån eller utifrån. Det innebär att dina rädslor kan vara konstruerade av dig eller vara verkliga. Rädslor kommer från dina tankar om framtiden. Du känner att du vill kontrollera framtiden, men som du säkert förstår så går det inte att kontrollera framtiden. Rädsla är alltså en tolkning. Det är din egna personliga berättelse om framtiden.

 

Rädslan blir din sanning

De allra flesta rädslor har vi lärt oss. De enda rädslor vi föds med är höga ljud och att falla. Good news! Det innebär ju också att det går att lära om!

Det här med självuppfyllande profetior är intressant. När du har bestämt dig för någonting och gjort ett val så kommer du per automatik att handla i linje med det valet. Det innebär om du väl har börjat identifiera dig som någon som inte kan eller som inte vågar kommer du hela tiden att hitta bevis för att det är så. Rädslan blir din sanning. Om du däremot fattar beslut om att vara modig och att våga så kommer du att försöka bevisa att det är sant. Var alltså noga med vilka tankar du har om dig själv!

 

Vad innebär det att vara modig?

Det är jätteviktigt att du förstår att mod inte är detsamma som att vara orädd. Jag gillar den här definitionen av mod väldigt mycket:

”Mod är förmågan att konfrontera sina rädslor i en strävan att uppnå vissa mål”.

Den här definitionen lär oss alltså att du inte kan vänta på att din rädsla ska försvinna, den kommer inte att försvinna. Du behöver göra ändå. Om du ska lyckas nå din dröm behöver du alltså förstå att rädslor är en naturlig del av livet och att det handlar om att hoppa trots att du inte vet hur du kommer att landa.

 

Tips för att hoppa trots dina rädslor:

  1. Börja prata om dina rädslor. När du kliver in i din rädsla, pratar om den, reflekterar över den så kommer den att minska.
  2. Fokusera på din passion. Din passion behöver vara större än din rädsla. När du känner att osäkerheten och ångesten börjar komma så ska ditt fokus vara på vad du vill göra. Fokus framåt och på vad som är viktigt för dig.
  3. Accepter rädslan. Försök inte att övervinna rädsla, försök inte att önska bort den. Rädslor är en naturlig del av livet. Du kommer att uppleva rädslor under hela ditt liv, det kommer inte att ändras. Genom acceptans kommer också distans.
  4. Action cures fears. För att överkomma rädslan så behöver du börja göra. Börja med någonting litet. Känn att det går bra och bygg självförtroende. Fortsätt att ta små, små steg framåt. Ditt mod kommer att växa!
  5. Gör en plan och sätt upp mål. Vet du inte vart du är påväg är det svårt att hitta dit.
  6. Skriv ner stegen du vill ta. Berätta för så många som möjligt om vad du ska göra. Se till att du har någon som kan vara ditt stöd, en sparringpartner som pushar och uppmuntrar dig.

 

Mod är någonting som tränas upp

Du kommer inte att vakna upp en dag och vara en helt ny människa, du kommer inte plötsligt vara den modigaste människan i världen. Förändring tar tid och det kommer att ta tid för dig att jobba med dina rädslor. Som med all annan träning så blir vi bra på det vi gör. Ta därför en rädsla i taget och ta små, små steg varje dag. Du kommer märka att du stegvis blir modigare och modigare 🙂

 

Mer inspiration?

Titta på det här klippet på youtube med Lisa Nichols: https://www.youtube.com/watch?v=v19rDdIh_kY

Eller läs det här blogginlägget från Huffingtonpost: https://www.huffingtonpost.com/elyse-gorman/7-ways-to-overcome-fear-and-live-your-dreams_b_7930430.html

Vad tycker du?

Om du har några frågor, funderingar eller bara vill säga ”hej” så når du mig alltid på anna@ledarskaphalsa.se

Jag har passion för din utveckling!

//Anna