Ur en chefs perspektiv vill vi gärna att våra anställda ska ha högt ”organizational commitment”. Det innebär att våra anställda känner stor tillgivenhet till sin organisation och jobbar det där lilla extra för att det ska gå bra.

Titeln ”Så ung? Och så duktig! slog emot mig i fredags när jag var inne på Myrornas. Det är en bok skriven av Katarina Pietrzak och handlar om att vilja så mycket att man bränner ut sig.

Det är inte en lätt ekvation. Genom att känna tillgivenhet till sin organisation så förbättras oftast arbetsresultaten och anställda slutar i mindre utsträckning. Genom tillgivenhet skapas engagemang. Trivs den anställde verkligen hos sin organisation så kommer det ge tillfredsställelse att arbeta  och det kan också ge högre grad av självkänsla. Arbetet kan skapa en stor identitet. Arbete ger oss en känsla av mening och levnadskraft.

Om vi som organisation/ ledare verkligen har lyckats skapa en så pass hög trivselnivå och engagemang behöver vi också hjälpa till att sätta gränser. Givetvis har varje person ett eget ansvar för att hålla sig frisk, men det är inte så lätt att alltid sätta rimliga gränser själv.

Att känna sig behövd som anställd, att få bekräftelse, att engagera sig att vara en del i ett större sammanhang är skönt. Det kan innebära många bra upplevelser, men går det överstyr tar det istället skada.

Eftersom vi tycker så bra om vår organisation blir arbetet gränslöst. Vi vill så gärna hjälpa till och vill det absolut bästa. Här måste vi som arbetsgivare ta vårat ansvar. Går det för långt kan en trötthet infinna sig. En känsla av att inte riktigt hinna med. En känsla av att inte räcka till. Det är inte en trevlig känsla och den stressar otroligt mycket!

Det är enligt min mening otroligt viktiga att arbetet inte blir det enda man lever för. En vanlig vecka ska ha plats för annat än bara jobb. Den ska ha plats för återhämtning och rekreation. Den ska ha plats för att sova mellan 7-9 timmar/ natt och att äta middag med sin familj/vänner. Det behöver finnas avbrott där man inte tänker på jobbet överhuvudtaget. Där andra viktiga saker kan få finnas till. Som att mysa eller träna. Eller bara vara.

Som arbetsgivare behöver vi prata om detta med våra anställda! Vi behöver gång på gång påminna dem om att en normal arbetsdag innefattar 8 timmar och att man är ledig på helgen. Om en person normalt sätt jobbar 50-60 timmar i veckan, då är det kanske ett organisatoriskt fel. Kanske behöver personen avlastning i form av en till anställd? Kanske kan något effektiviseras eller delegeras?

En utbränd person behöver som regel vara sjukskriven minst tre månader, oftast mer. Förutom att det är otroligt jobbigt för individen att vara sjukskriven pga utbrändhet kommer det även att vara en förlust för organisationen, både ekonomiskt och psykiskt.

Jobba för att skapa organizational commitment och hjälp till att skapa förutsättningar för en välfungerande balans!