Vi mår bra av genomtänkta ramar

I somras var jag på en kurs som kombinerade kreativa processer med filosofi och reflektion. Varje dag hade ett tema och ett tema var frihet. Vi undersökte frihet från många olika perspektiv och någonting vi reflekterade mycket kring är om vi verkligen mår bra av total frihet eller mår vi egentligen bäst när vi har frihet inom satta ramar? Jag har landat i att de allra flesta människorna mår som bäst när vi inte upplever totalt frihet. Jag tror vi mår bra av att ha strukturer och någonting att förhålla oss till. Det här inlägget kommer reflektera kring begreppet frihet och jag kommer ge dig tips på hur du kan tänka för att designa ett liv, med lagom frihet där du kan vara UNSTOPPABLE.

Ta inte min frihet ifrån mig!

Det här hör jag så ofta. Vi värnar verkligen om vår frihet. Att få större frihet är exempelvis en av de största anledningarna till att många väljer att starta eget. Vi har inte upplevt frihet på våra tidigare jobb och genom att starta eget hoppas vi på att få mer frihet i form av att vi kan bestämma både över vår egen tid och vad vi ska göra med tiden.

Många väljer också att lämna en relation för att de upplever att relationen inskränker friheten. Vi kan inte längre göra precis som vi vill, nu har vi en annan part att ta hänsyn till och kompromissa med.

För vissa är det helt otänkbart att skriva matsedel till sig själv på söndagen. De vill ha frihet att kunna välja fritt vad de ska äta under veckodagarna.

En stor anledning till att skaffa bil är för att bil för med sig en frihetskänsla. Vi behöver inte längre förlita oss på andra, tågtider eller busstider. Vi kan ta vår bil och åka precis var vi vill.

Det här är bara några exempel på vad frihet kan innebära, du har säkert egna exempel på vad frihet är för dig.

Samtidigt kan vi i vår strävan efter frihet låsa in oss i bojor.

När du startar eget kommer du troligtvis ha mycket mindre pengar att röra dig på i början. Att inte ha pengar inskränker friheten. Det stora frihet som kommer med att helt plötsligt bestämma och ha ansvar för allt kan också vara tuff att bära. En bil skänker frihet på ett sätt, men den kan också inskränka frihet. Exempelvis kan vi inte ta ett glas vin under middagen och är vi den enda personen i sällskapet med körkort kanske vi har lovat att skjutsa hem några vänner och behöver således anpassa oss till när de vill åka hem.

 

Autonomi och SDT

Givetvis ska vi få vara med och bestämma, det är någonting vi människor mår väldigt bra av. Ett annat ord för frihet är autonomi. Autonomi står för självbestämmanderätt, självstyre och oberoende.

Det finns en teori som kallas för Self – determination theory (SDT) som lyfter upp betydelsen av tre grundläggande mänskliga behov: kompetens, autonomi och tillhörighet. Får vi de här tre behoven tillfredsställda kommer vi uppleva inre motivation. Vi känner större engagemang, presterar bättre och är mer kreativa.

Är du chef och vill få en välfungerande grupp och välfungerande medarbetare gör du alltså rätt i att stärka deras känsla av autonomi, kompetens och tillhörighet.

 

Choice overload inskränker din frihet

Jag har funderat på att köpa snowboard i cirka sex år. Jag har fortfarande inte kommit till skott. Den främsta anledningen till det är att jag inte vet vilken bräda jag ska köpa. Det finns så många att välja på och det är många val jag behöver ta ställning till. Det blir för mycket för mig och jag är rädd att köpa fel, därför blir det ingen alls.

Aldrig har vi haft så mycket valfrihet som vi har idag och vi förväntas att själva välja det mesta. Vad ska vi utbilda oss till, vad ska vi jobba med och vilken snowboard ska vi köpa?

Men.

Valfriheten kan också bli en börda istället för en tillgång.

Idag upplever vi att vi behöver samla in mycket information för att kunna göra bra val. Vi behöver googla, läsa på och sammanställa fakta. Detta tar både mental energi och faktisk tid. Istället för att berika oss med information upplever många beslutsångest, blir paralyserade och tappar sin handlingskraft. Vi vill inte välja fel, skulle vi välja fel kommer vi skuldbelägga oss själva. Då är det helt enkelt lättare att inte välja överhuvudtaget.

Du kan läsa mer om detta i boken ”The Paradox of Choice” med Barry Schwartz.

 

Att vara ute och resa- den optimala friheten

Nästa år ska jag och Patrik ut och resa på obestämd framtid. Det är en dröm för många och flera skulle säga att det om något verkligen är frihet.

Jag och Patrik var ju även ute och reste i Nya Zeeland under två månader vintern 18/19 och båda två tyckte att det var utmanande. Att inte veta vart en ska sova, vart och vad en ska äta, vilken väg en ska ta och vilka en kommer att möta var faktiskt stundvis rejält uttröttande.

Det här är inte någonting vi vill göra om. För att känna frihet och må bra behöver vi skapa tydligare ramar att förhålla oss till när vi är ute och reser.

En sådan ram, som vi redan nu har bestämt, är att Patrik alltid kommer ta ansvar för lunchen och jag alltid tar ansvar för middagen. Lunchen ska intas någon gång mellan 11:30-13:00 och middagen ska ätas någonstans mellan 18:00-19:30

För sanningen är att ställas inför så många val och den otrygghet det faktiskt innebär är uttröttande. Själva resandet i sig blev ett heltidsjobb där vi upplevde mer osämja än vad vi hade haft med tydligare ramar.

Detsamma gäller med surfing. För att surfa säkert är det viktigt att ha vedertagna förhållningssätt av alla som är ute i vattnet. Jag behöver även skapa regler för mig själv baserat på min dagsform, hur höga vågor klarar jag i dag, hur hungrig är jag, hur kallt är det ute och hur länge vill jag hålla på? Genom att exempelvis ha förberett mellanmål, vätska och anpassa våtdräkt efter temperatur kommer jag uppleva större frihet när det väl är dags att surfa. Det är precis det som ramar ger, trygghet och skapar förmåga att njuta av vågen. 

 

Kolla på kartan innan du går

Det här uttrycket tycker jag är så talande och bra! Det är inte jag som kommit på det, jag hörde det från Sandra Furulund första gången.

Jag har sagt det så många gånger, vet vi inte vart vi ska är det svårt att hitta fram. Vi behöver ta fram en riktning, sätta upp mål, delmål, planera och prioritera efter det. På det sättet har vi satt upp ramar för oss själva som hjälper oss att må bra i vår frihet. Med vissa ramar undviker vi onödiga stresspåslag. Det hjälper helt enkelt att titta på kartan innan vi begår oss ut.

 

Tips som hjälper dig att bli UNSTOPPABLE

 1. Begränsa valen. Hjälp dig själv och spara energi genom att ge dig själv 3 tydliga val. Detta är mitt främsta tips och någonting jag ska tillämpa nu när jag äntligen ska köpa den där snowboarden.
 2. Påminn dig själv om beslutet du ska fatta är ett litet eller stort beslut. Hur stor skillnad gör det här beslutet verkligen för dig? Exempelvis är det värt att debattera med dig själv en timme för att komma fram till vilka skor du ska köpa?
 3. Vilket är slutmålet med dina val? Vad vill du på sikt? Givetvis ska du handla i linje med dina val.
 4. Vad är rimligt? Vi kan inte leverera top notch på allting inom alla områden. Inom visa områden och uppgifter behöver vi helt enkelt nöja oss. Var tydligen med vilka områden och uppgifter som är extra viktiga för dig och vilka områden och uppgifter som du behöver acceptera att ”nöja” sig med är den bästa nivån.
 5. Sätt en tidsgräns. Har du hört talas om Parkinsons Law? Det innebär att oberoende av vilken tid du sätter till en uppgift så kommer du anpassa arbetstiden till ditt tidsspann. Ditt arbete kommer ta så lång tid som du tillåter det att ta. Avsätter du en dag tar det en dag, avsätter du två timmar har du istället det att förhålla dig till.

 

Reflektionsfrågor för att skapa ramar som ger dig frihet inför en vecka/dag:

 • Vad vill jag uppnå?
 • Vad är rimligt för mig?
 • Vilka områden är extra viktiga?
 • Vilka områden ska jag nöja mig med?
 • Hur ska jag prioritera min tid?
 • Vilka olika roller har jag under veckan/dagen?
 • Hur står sig allt detta i förhållande till mitt övergripande mål?

 

Vad tycker du?

Om du har några frågor, funderingar eller bara vill säga ”hej” så når du mig alltid på anna@ledarskaphalsa.se

Jag har passion för din utveckling!

//Anna