Jag vet inte hur det är med dig, men jag är redo att släppa taget om 2019 och ta nya tag under 2020

Egentligen var jag väldigt redo att släppa taget om 2019. Jag har nämligen inte kommit dit jag vill vara. Men så stannade jag upp. Jag har inte hedrat allt det jag faktiskt lärt mig. Allting som händer mig är en del av min story. Ibland ser storyn inte ut som vi vill eller hade hoppats. Men det är min story. Det är värt att lyfta fram och hedra. Detta inlägget är alltså tillägnat 2019. För utav misslyckanden kommer det lärdomar. Och det är vad det här inlägget handlar om.

1. Mindfuck

I början när vi har mål är vi så motiverade, vi känner otroligt mycket energi och vi är hoppfulla. Så börjar vi, vi testar och vi inser att det inte var så lätt som vi hade tänkt. Det går inte så bra som vi vill. Vi börjar tappa energi, vi börjar tappa hopp och vi tror inte längre att vi kommer klara det. Vid den här tidpunkten tror vi att det är läge att ge upp ”jag har ju försökt”. 

Vet du vad. Det här är en stor MINDFUCK.

Du är mycket närmare målet nu än vad du någonsin har varit. Nu har du samlat på dig massor med erfarenhet och ny kunskap. Du har testat och lärt dig nya saker. Nu är inte tillfället att ge upp. Nu är tillfället där du ska fortsätta framåt.

 

2. Livet är jävligt orättvist

Det är så mycket som händer i livet vi inte kan kontrollera. Vi kan inte välja vilket land vi föds in i och vi kan inte välja våra föräldrar. Det är alltid någon som kommer få ett stort arv och det är alltid någon som verkar leva på en räkmacka hela livet.

Jag hade ett betydelsefullt ögonblick i våras när jag föreläste om självledarskap för ungdomar. Efteråt kom en av ungdomarna fram till mig och ville ha min åsikt kring hennes pappa.

”Han sitter i fängelse och jag vill egentligen inte ha någon kontakt med honom, men han är ju ändå min pappa”.

Mitt svar: vi väljer inte våra föräldrar och du har INGEN skyldighet gentemot honom. Du väljer och bestämmer själv om han ska ha en plats i ditt liv.

När jag själv har känt orättvisa under året, har det hjälpt att tänka på formeln:

acceptera, förändra, lämna eller bli bitter

Fyra alternativ som finns i alla situationer. Bitterhet är inget alternativ för mig, då är det tre stycken kvar. Välj vist. 

 

3. Patrik har alltid funnits där för mig

För er som inte vet vem Patrik är, är det min sambo. Och det finns ingen som stöttar mig så mycket som han gör. Min kärlek till honom har verkligen fördjupats det här året. Han har flera gånger släppt allting han hade för att stötta mig, ställt in aktiviteter och tagit ledigt från jobbet. Mer stöd än vad Patrik har gett mig går helt enkelt inte att få. Jag är så tacksam för allt han har gjort för mig! Jag behöver komma ihåg att ta hand om honom också. Att visa min uppskattning för allt han gör och berätta det för honom ofta. Det är så lätt att ta varandra för givet.

 

4. Pinterest

I år hittade jag till Pinterest och jag måste säga att jag har fått massor med inspiration där ifrån! Många idéer har kommit från Pinterest och här kan jag även hitta bilder som hjälper mig att uttrycka rätt känsla.

 

5. Jag gör min grej

Jämförelsesjukan har grabbat tag om mig många gånger under 2019. Varje gång är botemedlet det samma. När jag utgår från mig själv, vad som fungerar för mig, vad jag vill, när jag tittar på min egen utveckling då mår jag bra. Att göra min egen grej är ett motgift mot jämförelsestress.

 

6. Jag har ett mörker inuti i mig

Det här året och speciellt under hösten mötte jag ett mörker hos mig själv som det var länge sedan jag träffade. Senast var 2012 när min bästa kompis sa upp kontakten med mig. Mörkret har jag behövt bemöta och ta hand om. Under 2020 vill jag bli bättre på att förekomma det och och krympa det snabbare när det väl är det. MEN. Jag vill också låta det få vara där ett litet tag. Och det verkar nästan vara svårare för mina nära och kära än vad det är för mig. Jag tror inte det är farligt att vara i mörker i korta stunder, det är en del av livet. Däremot verkar det vara svårt för min omgivning att acceptera och det blir inte heller bra. Det är svårt att möta mig när jag inte vill bli mött, när jag inte är redo.

Och en bonuslärdom här: mår jag dåligt vill jag inte hela tiden ha frågan ”hur mår du?”. Jag vill inte svara på den och jag vill inte tänka på den. Ibland vill jag inte förstärka genom att berätta. Ibland vill jag bara få vara.

 

7. Jag kommer i kontakt med någonting på yogamattan

Under 2019 hittade jag en bra rutin för att yoga varje onsdagsmorgon, de flesta fredagsluncher samt då och då på morgonen. Vid flera tillfällen har jag kommit i kontakt med någonting som jag inte ens kan beskriva. Det bästa ordet jag faktiskt har är KONTAKT. Jag vill fortsätta lägga tid på yogamattan och göra ännu mer innerwork på morgnarna innan jag börjar min dag.

 

8. Tror jag på mig själv blir allting så mycket lättare

Om inte jag tror på mig själv varför ska då någon annan göra det? Om jag inte tror på mina produkter och tjänster varför ska då någon annan göra det? Jag vill fortsätta dela med mig av mina tjänster och mina produkter för att jag genuint tror att de påverkar och gör en skillnad i människors liv.

 

9. En klar riktning och mål ger mig mycket energi

Jag har känt grymt mycket energi fyra gånger det här året. Den första var ungefär för ett år sedan då jag satt och planerade upp 2019. Den andra gången var i september när jag hade tagit tid till att ”hitta hem till mig själv igen”, den tredje var när jag kom på att jag skulle skapa onlinekursen ”äg dig själv och din plats” och den sista var nu på slutet när jag kom på att jag skulle skapa kalendern och planeringsverktyget för 2020. Vad har allting gemensamt? Jo, en tydlig riktning och ett tydligt mål. Det gör mig handlingskraftig.

 

10. Vi ska alla en gång dö

I våras försökte min lillasyster ta sitt liv för första gången. Sedan dess har hon käkat tabletter tre gånger till. Det har tärt otroligt mycket. Det jag gör, mitt stöd verkar inte spela så stor roll för henne. Nu verkar det dock gå lite bättre för henne. Kampen om hur mycket jag ska finnas där för henne och hur mycket jag ska prioritera mig själv kommer jag ta med mig in i 2020.

Mormor dog i oktober. Till henne känner jag stor tacksamhet för att hon var min mormor och för att hon älskade mig. Begravningen var väldigt fin och jag överraskade alla (inklusive mig själv) med att gråta hejdlöst.

 

11. Stora beslut kan fattas både snabbt och lätt

Under fem minuter på midsommarafton fattade jag och Patrik beslut om att åka ut på en långresa (nej, jag överdriver inte, det gick så snabbt). Allt från sex månader till tre år har vi tänkt. Patrik säger upp sig och vi hyr ut vår lägenhet. Det beslutet ska infrias under 2020.

 

12. Mina vänner är så betydelsfulla för mig

Det enda som på riktigt hindrade mig från att vilja lämna Sverige på obestämd framtid var mina vänner. Jag kan inte tänka mig att vara utan dem. De så viktiga för mig och tanken på att inte vara med under deras livshändelser funkade inte. Därför bestämde jag och Patrik oss för att komma hem sommaren 2021, träffa vänner och familj, och därefter fatta beslut om vi vill fortsätta vara ute och resa ytterligare en period.

 

13. Jag kan hjälpa människor på djupet

När jag tänker tillbaka på alla möten jag har haft med kunder och klienter fylls jag av en varm känsla, ett leende och jag blir stolt. Jag är på riktigt med och skapar resultat i människors liv. Det vill jag och ska jag fortsätta med. Under november och december är det dessutom många som har börjat skriva till mig på instagram. Det tycker jag är kul och uppskattar jag supermycket!

 

14. Handla aldrig i god tro när det kommer till affärer

Under 2019 blev jag blåst på en affär, ja faktiskt riktigt lurad. Vi hade bara ett muntligt avtal och inga papper. Muntliga avtal är förvisso bindande, men försök att bevisa det… Jag la ner, inte lite tid, utan mycket förarbete på någonting som jag inte fick betalt för. Organisationen valde att anlita en annan organisation än mig. Gör jag arbete i framtiden ska det finnas tydliga avtal på plats innan jag börjar jobba.

 

15. Rutinen 20 min träning/dag

Har fungerat riktigt bra. Jag har hållit den hela året (med undantag för när jag varit sjuk). Det bästa med rutinen är att jag inte behöver fundera på OM jag ska träna utan istället på NÄR jag ska träna. Det är en klar skillnad för mig. Beslutet är redan fattat, det finns inga tveksamheter. Just 20 minuter har också fungerat bra. Det är så pass kort tid att jag aldrig kan argumentera för ”jag inte har tid”.

 

16. Jag har knäckt nöten för att föreläsa

I början på året la jag ner mycket tid på att lära mig mer om vad som krävs för att jag ska vara en bra föreläsare. Och det arbetet har verkligen betalat sig. Jag har kommit fram till en rutin jag gör inför varje föreläsning som förbereder mig väl. Samtliga föreläsningar jag haft under året har gått riktigt bra och jag har fått höga betyg av både kunden och åhörarna.

 

17. Det kan vara skönt att vara ute och springa

Plötsligt händer det. Jag har under MÅNGA år kämpat med löpning. Det har varit otroligt tungt mentalt. Men det här året har det fungerat bättre än någonsin. Under hösten har jag till och med upplevt det som skönt. Att springa är någonting jag kommer fortsätta med 2020. Återigen har jämförelsestressen tidigare kommit i vägen för löpningen. När jag upptäckte löpning efter pulszoner förändrades allt. Att springa efter pulszoner är verkligen super!

 

18. Jag trivs inte med total frihet

I somras var jag på en kurs där vi pratade mycket om frihet. Och där trillade verkligen en pollett ner för mig. Det är så många som eftersträvar frihet, men vad är egentligen det? Jag känner inte frihet i total frihet. Jag behöver ramar för att känna frihet. Mer om dessa tankar kan du läsa i det här inlägget.

 

19. ÖDMJUKHET

Har verkligen kommit till mig under 2019. Helt ärligt. Det är inte ett ord jag har funderat så mycket på tidigare. Och helt uppriktigt: nu när jag skriver ordet är det fortfarande inte helt klart för mig vad det innebär och vilken betydelse det har för mig. Det får fortsätta att växa fram under 2020. Det jag med säkerhet kan säga är att det är viktigt. Det är så mycket vi behöver ha ödmjukhet inför. Ödmjukhet till processen, ödmjukhet till upplevelsen av att vara människa, ödmjukhet till medmänniskor och ödmjukhet till hur svårt det kan vara ibland. Begreppet för med sig sorg, vördnad, respektfullhet, begränsningar och balans. Allt i ett ord. Så mäktigt!

 

Ja, 2019 har lärt mig mycket

Men nu är det fasiken dags att sätta stopp. Nu har jag reflekterat färdigt.  Nu är jag mer än redo att vända blad. 2020 here I come.

PS: Tack Helena för att du fick mig att göra den här listan!

 

Vad tycker du?

Om du har några frågor, funderingar eller bara vill säga ”hej” så når du mig alltid på anna@ledarskaphalsa.se

Jag har passion för din utveckling!

//Anna