Automatisering i din hjärna

Hjärnan automatiserar sitt arbete. Det finns en rad uppgifter i din vardag som du utför på ren automatik, du gör det utan att tänka. Exempelvis går du, dricker, pratar och reser dig upp helt automatiskt. Detsamma gäller för dina tankar och känslor. Det är väldigt många av dina tankar och känslor som kommer automatiskt. Det här kan ställa till det för oss. I det här inlägget går jag igenom hur du med hjälp av mindfulness kan börja avautomatisera vissa delar av ditt liv för att därigenom ta ett större ansvar.

Automatisering för att spara energi

Flera av våra psykologiska funktioner är mycket automatiserade. Det är en hjälp för oss att spara energi i vår vardag. Automatik gör att det går snabbt och enkelt att göra på ett visst sätt. Det här är helt nödvändigt för att vi ska fungera som människor. Men ibland blir det till vår nackdel. Om du har automatiska tankar som stjälper dig i vissa situationer kan det vara en god idé att lägga kraft på att förändra de automatiska tankarna.

 

Mindfulness hjälper till att avautomatisera

Det finns många mindfulnesstekniker som är till för att bli medvetna om vilka tankar vi tänker. Genom att bli mer medveten kan du ta ett större ansvar för att avautomatisera det som inte är gynnsamt.

 

Meditation och öppen monitorering

Meditera kan du göra genom riktad uppmärksamhet eller genom öppen monitorering.
Öppen monitorering handlar om att släppa medvetandet fritt och därefter nyfiket observerar var det tar vägen.
Genom öppen monitorering skapar du en medvetenhet om vad du faktiskt tänker på, var din uppmärksamhet vandrar.
Du dömer inte dina tankar eller försöker ändra dem utan du följer med dem och observerar, lär dig om dig själv.

 

Mindfulness i praktiken

  1. När du sitter och mediterar med hjälp av öppen monitorering blir du medveten om dina tankar eller ett beteendemönster du har i din vardag.
  2. Med hjälp av den informationen kan du utvärdera om detta är tankar eller beteenden som blir till gagn för dig. Kanske kommer du fram till att ditt mönster inte hjälper dig utan får dig snarare att känna dig stressad och orolig.
  3. Nu kan du välja att jobba på att avautomatisera dina tankar/ ditt beteende. Det gör du framförallt genom att flytta ditt fokus. Kanske vill du hellre fokusera på omgivningen du rör dig i eller din andning.
  4. Du kommer att falla tillbaka många gånger till gamla mönster. När du gör det så lägger du ödmjukt märke till det och går tillbaka till något annat fokus. Exempelvis ditt kaffe eller din promenad.
  5. Till slut så har du avautomatiserat dina initiala tankar/beteende och har större möjlighet att skapa nya, mer gynnsamma mönster. Du har tagit ett mycket större ansvar för ditt liv!

 

Läsa mer om mindfulness?

Hittade den här mini review artikeln som jag tyckte var bra. Den beskriver skillnader på riktad meditation, öppen monitorering och loving kindness meditation. Klicka här för att läsa den.

Tycker även att det här inlägget är läsvärt. Det går in lite djupare på vad open monitorering egentligen är.

Jag har skrivit två tidigare inlägg om mindfulness: ”Känslornas ABC och mindfulness” och ”Mindfulness, är det flum?”

 

Vad tycker du?

Om du har några frågor, funderingar eller bara vill säga ”hej” så når du mig alltid på anna@ledarskaphalsa.se

Jag har passion för din utveckling!

//Anna