Den mentala tallriksmodellen

Nu finns det en kostcirkel för hjärnan. Forskare i USA har identifierat 7 olika aktiviteter som vi behöver praktisera dagligen för att hjärnan ska få nödvändiga "mentala näringsämnen". I det här inlägget går jag igenom vilka dessa 7 aktiviteter är.

Vad är ”The Healthy Mind Platter”?

Precis som du får vägledning genom den klassiska tallriksmodellen så ger ”the healthy mind platter” dig vägledning till vilka aktiviteter du ska ha i din dagliga rutin för att må som bäst mentalt och optimera vår hjärna. Forskare Dr. Dan Siegel och David Rock har funnit att det finns speciellt 7 olika aktiviteter som vi ska utföra varje dag för att må bra och ha en hjärna som fungerar på topp.

Utför följande 7 aktiviteter på regelbunden bas:

Koncentration:

När vi arbetar fokuserat på en uppgift och antar utmaningar som kommer att främja ett större mål så sker djupa kopplingar i hjärnan. EN bra artikel hittar du HÄR. 

Umgänge:

När vi knyter an till andra människor och visar genuin uppskattning så aktiverar vi och förstärker hjärnans relationella kretsar. Människor som är mer sociala har en större amygdalan (amygdalan är en del i hjärnan).

Kreativitet:

Tillåt dig själv att vara spontan och kreativ, lek mycket! När vi är kreativa kommunicerar olika hjärnområden mer med varandra. Och din kreativitet inom ett område går att träna upp.

Avkoppling:

Jag säger alltid att det inte är stress vi blir sjuka av. Det är bristen på återhämtning som gör att vi mår dåligt. Försök att ”bara vara” utan något specifikt mål i sikte, låt ditt mind vandra iväg för att slappna av.

Reflektion:

En bra kombo brukar vara att göra, reflektera, dra lärdom och gå vidare. Tillåt dig själv att sätta dig ner och reflektera och följ upp hur allting går. Du behöver lära för att bli bättre. När du reflekterar så hjälper du till att få bättre integration i hjärnan.

Sömn:

Vår sömn är vår viktigaste källa till återhämtning. Det är när vi sover som hjärnan får en chans att processa alla tankar och intryck som du har haft under dagen. Låt ditt mind smälta dagen och vila. Du blir förberedd att kunna möte en ny dag med ny energi.

Rörelse:

Om du inte redan har läst boken ”Hjärnstark” så rekommenderar jag dig varmt att läsa den. Rörelse har en otroligt tydlig koppling till vår mentala hälsa. Genom att du rör på dig så stärker du också din mentala kapacitet och kan hantera stress bättre.

Vill du läsa mer?

Klicka in på Dr. Dan Siegels hemsida. 

Vad tycker du?

Om du har några frågor, funderingar eller bara vill säga ”hej” så når du mig alltid på anna@ledarskaphalsa.se

Jag har passion för din utveckling!

//Anna