Ger du upp när det blir jobbigt?

Att prioritera lycka kräver ofta mod och förändring, vill vi bli lyckligare behöver vi arbeta för det. Många tycker det känns skrämmande och svårt att göra förändringar, trots att det leder till något bättre. I det här inlägget går jag igenom hur du kan tänka för att inte bli skrämd och ge upp. Jag går igenom 5 enkla steg som du kan använda dig av för att komma igång.

Livet är upp och ner, tvärs och kors, motgång och medgång

Kanske har du läst teorier om hur du kan göra för att bli lyckligare. Kanske har du läst en bok eller ett inspirerande blogginlägg. Det är superbra! Kunskap är ofta det första steget mot förändring. Därefter ska du omsätta teorin i praktiken. Det är då det börjar bli svårare för många. Teorier är ofta enkla, strukturerade och logiska. Raka motsatsen till vad livet är. Livet är inte alltid så enkelt och strukturerat. Det är snarare upp och ner, kors och tvärs, motgång och medgång.

 

Tålamod

Ska du göra en förändring så krävs det tålamod. Att ändra på dina invanda tankemönster och beteenden sker inte över en natt, det kommer krävas ansträngning. Och när någonting är svårt tenderar vi lätt att backa och sluta med vår förändringsprocess.

 

Bra frågor att ställa

En bok, en lärare, en coach eller en vän kan inte trolla fram förändring till dig (även om de kan vara bra stöttepelare på vägen). En bestående förändring kan bara du göra. Du behöver steg för steg prova dig fram till vad som fungerar för dig, vad som får dig att må bra. Frågor som du bör bära med dig är:

”Hur kan jag få mer mening i mitt liv?”

”Vad kan göra mig lyckligare?”

”Om jag bestämmer mig för att min lycka är det viktigaste- hur ska jag då leva mitt liv?”

Bär med dig dessa frågor och reflektera över dem med jämna mellanrum. Därefter handlar det att göra medvetna val genom hela livet, val som kommer att föra dig närmare det som gör dig lyckligare. Märk att jag skriver lyckligare eftersom lycka är en konstant process, det är inte någonting vi kan bli klara med. Kanske får detta dig att bli lite skraj, kanske känns det jobbigt att tänka ”hela livet”. Med tiden kommer dina aktiva val bli till vanor. Då får du helt plötsligt utrymme att göra fler aktiva val som leder till ännu fler goda vanor. Till slut har du designat ett liv utifrån vad du blir lycklig av och som gör att du mår bra.

 

Kom igång med 5 enkla steg

Många gånger är det enklare att börja i liten skala än att försöka ändra hela livet på en gång. Små förändringar kommer att väcka mindre motstånd hos dig. Kom igång genom att göra såhär:

  1. Sätt dig en stund och reflektera över de större frågorna jag precis skrev: Hur kan jag få mer mening med mitt liv, vad kan göra mig lyckligare och om jag bestämmer mig för att min lycka är det viktigaste- hur ska jag då leva mitt liv?
  2. Skriv ner dina tankar.
  3. Skifta sedan fokus från det stora perspektivet till ett mindre perspektiv. Vad skulle du kunna göra den här veckan som är ett litet, litet steg mot det som du vill förändra? Kanske kan du vara 20 min längre med din familj den här veckan, kanske vill du läsa ett par sidor extra i en bok, kanske kan du ta en fika med en kompis. Skriv ner allting du kommer på.
  4. Välj ut en eller flera aktiviteter som du skulle vilja genomföra.
  5. Planera in de i din kalender, återkommande, för flera veckor framöver.

Först skapar vi goda vanor, sedan skapar vanorna oss – John Dryden (1600- tals poet).

Vad tycker du?

Om du har några frågor, funderingar eller bara vill säga ”hej” så når du mig alltid på anna@ledarskaphalsa.se

Jag har passion för din utveckling!

//Anna