Oavsett hur awesome och färgstarka föreläsaren du lyssnar på är kommer du ibland ha svårt att komma ihåg allting hen säger. Som en hjälp på traven har jag skrivit det här blogginlägget: 6 bra tips på hur du ska göra för att minnas ny kunskap bättre.

1. Förståelse är oerhört viktigt för att du ska minnas

Kanske låter det självklart att du behöver förstå någonting för att minnas det. Men det är det inte. Istället för att förstå så försöker många att memorera kunskap, vilket ofta inte går så bra. Du behöver bearbeta informationen på något sätt.

2. Länka samman ny kunskap med sådant du redan minns

Efter att du har förstått materialet behöver du processa det på ett djupare plan, då är det bra att associera din nya kunskap med saker du redan vet. Du kan skapa “minneskrokar” för din nya kunskap. En krok innebär att du hänger upp din kunskap på någonting. Du har säkert en rad med minnen som redan betyder någonting för dig. Genom att hänga upp din nya kunskap på redan väletablerade minnen skapar du bra förutsättningar för att komma ihåg.

3. Organisera din nya information

Genom att planera, strukturera och organisera så tänker du hela tiden aktivt på din nya kunskap. När du exempelvis läser en bok, eller tittar på ett avsnitt om ett intressant ämne är det smart att ta små anteckningar. Försök att bygga upp en hierarkisk struktur med övergripande information som sedan sipprar ner till små stödord.

4. Använd dig av bilder

Bilder kan vara en ypperlig “minneskrok” för dig att hänga upp ny kunskap på. Försök att vara så kreativ som möjligt när du visualiserar. Försök att hänga upp minnet på konstiga, knasiga bilder. Om du exempelvis ska minnas mitt namn, Anna, så kan du associera det med en panna och så ser du en stor stekpanna som sitter fastklistrad i mitt ansikte.

5. Dela upp tiden som du försöker att lära dig

Forskningen säger att det fungerar bäst att dela upp inlärningen och inte klumpa ihop tillfällen som du sitter och lär dig. Genom att dela upp vad du ska lära dig så blir du mindre trött och stressad. Det finns en anledning till att vi rekommenderar att du tittar på ett av våra avsnitt per vecka. Det fungerar.

6. Minimera störningar- var närvarande

Desto mer närvarande du är i nuet, desto bättre kommer det gå för dig att minnas ny kunskap. Om du exempelvis tittar på en onlinekurs och samtidigt funderar på vad du ska handla för mat när du åker hem blir det svårt för dig att minnas både vad dem sa på kursen och vad du skulle handla till middag. Försök att vara disciplinerad och “bara” fokusera på det du ska fokusera på just nu. Det gör att du kommer bli mycket mer effektiv i ditt sätt att arbeta och komma ihåg kunskap. Hjälp dig själv genom att vara på en lugn plats och stäng av noticer.

 

Vad tycker du?

Om du har några frågor, funderingar eller bara vill säga ”hej” så når du mig alltid på anna@ledarskaphalsa.se

Jag har passion för din utveckling!

//Anna