Oavsett om du är 10 år eller 55 år gammal så kommer du direkt efter en presentation att titta på din chef eller lärare. Såg hen hur duktig jag var? Du tittar med bedjande ögon och önskar verkligen att du ska få den bekräftelse som du behöver. Hela ditt liv går du runt med en känsla som säger “se mig, hör mig”. Får du inte den bekräftelse som du behöver blir du nedstämd och tycker inte att du duger som du är.

Programmering för att överleva

När vi är bebisar och barn är vi helt beroende av våra föräldrar för att överleva. Tar inte någon hand om oss så dör vi. Därför blir det också extremt viktigt för oss att anpassa oss så att vi blir omtyckta. Detta beteende tar de allra flesta med sig in i arbetslivet. Vi kan logiskt förstå att vi inte kommer dö, men känslan är liknande. För att vi ska må bra behöver vi få bekräftelse.

Bekräftelse av prestation

När vi är små får vi väldigt mycket beröm för minsta lilla. Det krävs inte mycket, när barnet exempelvis tar sina första steg jublar föräldrarna. Ju äldre vi blir krävs det mer och mer prestation för att få beröm. Detta leder till att vi törstar efter bekräftelse och tror att vi inte duger om vi inte får lovord för det vi gör. I arbetslivet är det inte fel att ge ett erkännande för beteenden som anses vara “självklara”. Lika naturligt som det är att uppmuntra barn till att vara goda kamrater, borde det vara naturligt att uppmuntra och ge feedback när vi är stöttande kollegor.

Prestationsbaserad självkänsla

Får barnet endast uppmuntran när en prestation utförs kommer någonting som heter “prestationsbaserad självkänsla” att utvecklas. Det innebär att vi bara känner att vi duger när vi har gjort en bra prestation. För att hjälpa till att stärka en genuin självkänsla behöver vi berömma fina drag hos våra medmänniskor. Exempelvis så kan vi på jobbet säga “vad fint av dig att hjälpa X när du såg att X var stressad” eller “jag uppskattar verkligen att du vågar säga ifrån när du har för mycket på ditt skrivbord. Det tyder på att du tar hand om dig själv”.

Bara 1 av 5 anser att de får tillräckligt med feedback på jobbet

Oavsett hur bra självkänsla vi har och hur duktiga våra föräldrar har varit på att uppfostra oss till god självkänsla kommer vi alla ha ett visst behov av bekräftelse. En undersökning som gjordes 2015 visar att det bara är 1 av 5 som anser att de får tillräckligt med feedback på jobbet. Läs mer HÄR. Som chef och kollega behöver vi ta vårt ansvar och ge feedback både på prestation och på god karaktär. Alla behöver vi höra att vi gör ett bra jobb att få uppskattning för dem vi är.

 

Vad tycker du?

Om du har några frågor, funderingar eller bara vill säga ”hej” så når du mig alltid på anna@ledarskaphalsa.se

Jag har passion för din utveckling!

//Anna