Riksdagen säger “nej” till mer idrott i skolan. Intressant tycker vi eftersom det finns starkt forskningsstöd för att mer träning i skolan ger mindre stressade elever. Enligt Gabriel Wikström beror beslutet på att kvalitén runt om i landet är för låg på idrottstimmarna. Han hävdar att kvalitén behöver komma först.

Raska promenader räcker för att sänka stressen och öka resultaten

Uttalandet från Gabriel Wikström är riktigt dåligt om du frågar mig och dessutom fegt. Om jag hade varit idrottslärare hade jag tagit ganska illa vid mig. Snacka om att kollektivt sänka motivationen istället för att höja den hos Sveriges lärare. Här hittar du intervjun med Gabriel Wikström: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=179&artikel=6612809 Gabriel Wikströms försvar är att rörelsen generellt ska höjas i skolan, att rörelse ska kopplas in som en naturlig del i alla ämnen. Det är väl jättebra, men det ena utesluter väl inte det andra? Och hur komplicerade behöver den extra “idrotten” vara. Det finns starka bevis för att raska promenader “räcker” för att sänka stressen och öka resultaten i skolan.

Hjärnan fungerar bättre när vi rör på oss

Samtidigt så har Anders Hansen kommit ut med sin nya bok “”Hjärnstark – Hur motion och träning stärker din hjärna”. Där berättar han om forskning som gjorts på barn, både när det kommer till sänkt stressnivå, men också bättre skolresultat kopplat till fysisk aktivitet. Resultaten är väldigt positiva, genom fysisk aktivitet så förbättras läsförståelse, uppmärksamhet och eleverna blev bättre på att bortse från distraktioner. Bunkeflostudien visar på att lågstadiebarn blev bättre på både matte och svenska. En studie i Nebraska på 12000 barn visar att ju bättre kondition barnen hade desto bättre på matte var dem.  Hjärnan fungerar bättre hos både barn och vuxna när vi rör på oss. Här hittar du en föreläsning på 40 minuter av Anders Hansen: https://www.youtube.com/watch?v=eqH8BrRKbzA

Träning ger sänkta nivåer av kortisol= vi blir lugnare

Hur hänger stress och träning ihop då? Efter träning så blir vi lugnare eftersom vi sänker mängderna av hormonet kortisol i vår kropp. Kortisol är ett av kroppens viktigaste stresshormon. Det gör att både vår puls och blodtryck höjs. Vid kronisk stress så går vi runt med för höga nivåer av kortisol i vår kropp. Detta gör att vi har väldigt svårt för att varva ner eftersom vår kropp hela tiden är inställd på en hög energinivå.

Ju mer vi tränar desto mer kommer kortisolet sänkas i vår kropp. Regelbunden träning gör också att kortisolhalten inte höjs lika mycket vid andra stressade situationer. Vi lär helt enkelt kroppen att inte reagera så starkt på stress. Träning gör att vi mår bättre även om vi “bara” känner oss små hängiga eller om vi är inne i en djup depression.

Svaret på frågan “Gör mer träning i skolan att vi får mindre stressade elever?” borde kort och gott vara “ja”. Det känns därför väldigt tråkigt att riksdagen inte har valt att utöka antalet idrottstimmar i skolan.

Vill du veta mer om rekommendationer är fyss.se en bra hemsida. Där står det bland annat att barn mellan 6-17 år rekommenderas minst 60 minuters daglig fysisk aktivitet.

Vill du komma igång med träningen?

Jag hjälper gärna till. Förutom coach är jag tränare hos Friskis och Svettis. En helhetslösning alltså 🙂

 

Vad tycker du?

Om du har några frågor, funderingar eller bara vill säga ”hej” så når du mig alltid på anna@ledarskaphalsa.se

Jag har passion för din utveckling!

//Anna