Lever du ditt liv som du vill? Har du utrymme för mer än bara jobb? Finns det någonting som håller dig tillbaka? Lever du ditt liv i ett mental fängelse?

Det finns såklart många strukturella uppbyggnader i vårt samhälle som hindrar oss från att göra det vi vill. De allra flesta hinder tror jag dock att vi sätter upp själva, såkallade mentala hinder. Dessa hinder stöds av rädsla. En oro inför framtiden. Vilka konsekvenser kommer mina val att få. Vi tränas i att hela tiden göra riskanalyser. Ofta glömmer vi bort att göra möjlighetsanalyser. Ta exemplet att jag säger funderar på att säga upp mig. Det första många tänker på är vilka negativa konsekvenser det får. Prova själv. Vilka är dina första tankar som kommer upp när du överväger om du ska säga upp dig..?

Ser dina tankar möjligheter eller ser dina tankar rädslor och risker?

Hur gick det? Om du kunde se alla möjligheter som dök upp så säger jag ”grattis 😀 ”. Om inte så är det helt normalt. Det är en del av vår överlevnadsstrategi. Vi behöver överleva genom att antingen undvika eller bekämpa hoten. Jag har skrivit ett tidigare inlägg om Neuroplasticitet som handlar om hur vår hjärna kopplar samman olika tankemönster. Läs det om du vill veta mer vad som händer i vår hjärna när vi exempelvis ska fatta beslut.

Problemet är dock när våra mentala hinder kapslar in oss, fångar oss och placerar oss i ett mentalt fängelse. Inte så kul. Tänk om vi går runt ett helt liv utan att verkligen leva det liv vi verkligen vill leva. På grund av rädslor. Det finns en bra bok, skriver av en sjuksköterska som arbetade på en palliativ avdelning och intervjuade sina patienter i ett slutskede. Hennes fråga var: ”Vad ångrar du mest?”. Här är topp tre svaren:

  1. Jag önskar att jag hade haft modet att leva det liv jag ville leva och inte det liv som andra förväntade sig.
  2. Jag önskar att jag inte hade jobbat så hårt.
  3. Jag önskar att jag hade vågat uttrycka mina känslor bättre.

Om du inte gör det du vill sitter du fast i ett mentalt fängelse och är det egentligen inte samma sak som att sitta fast i ett fysiskt fängelse?

Är det inte dags att vi undersöker vad vi mår bra av, vad som gör oss lyckliga och börjar ta steg mot det livet?

Både coachning och mindfulness är bra verktyg för att hjälpa dig att våga leva ett liv som du själv har valt. Genom coachning och mindfulness lär vi känna oss själva och utforska vad som kännetecknar ett bra liv just för dig. En coach kan hjälpa dig att ändra dina invanda tankemönster och sätta upp både mål och delmål. Hör av dig om du känner att du vill ha hjälp med detta.