Till dig som behöver träna dig på att tänka snälla tankar om din kropp

Kroppen. Min kropp. Så många tankar jag har om den. Fina tankar, fula tankar, kärlek, hat, stolthet, missnöje, nöjd, ledsamhet, kärlek… Oftast mår jag bra, har bra tankar som stöttar mig själv. Så är dock inte alltid fallet. Ibland får jag ganska mörka tankar. Då behöver jag ta till olika taktiker för att komma till rätta med mina tankar. Målet är att alltid hitta hem till mina två ord som jag vill känna kring min kropp: stolthet och tacksamhet. Det här inlägget är till dig som också behöver hitta hem till dig själv. Till dig som vill träna dig på att tänka mer snälla tankar kring din kropp och som vill ha tips och verktyg för att hjälpa dig framåt.

Jag är mitt viktigaste verktyg

Låt mig ta det från början, för det här är viktigt. Jag tycker det är lättare att tycka om min kropp när jag tar hand om den. Och vill du tycka om din kropp tycker jag det är här du ska börja. Genom att ta hand om den. Ett av mina nyckelord är stolthet och för att känna mig stolt behöver jag ta hand om mig själv. När jag tänker tillbaka på den senaste tiden vill jag känna att jag har prioriterat mig själv och mitt välmående. Det ligger faktiskt också i mitt företagsintresse att ta hand om mig själv. Jag är nämligen mitt viktigaste verktyg och därför är det väsentligt att jag tar hand om mig själv. Fungerar inte jag kommer mitt företag inte att fungera.

 

Att ta hand om sig själv innebär

Det basala ska finnas på plats innan du börjar fokusera på annat. Jag pratar om sömn, kost och träning. För att må bra ska du träna regelbundet ett par gånger i veckan och försöka att röra på dig under dagen. Kosten ska till större delen vara OK. Det innebär att du äter tills du är lagom mätt och äter mycket sallad och frukt under dagen. Socker är någonting som du äter så lite som möjligt av. Sömn är någonting som du prioriterar och du sover mellan 6-9 timmar varje natt. Jag vet att det är många som inte har de här bitarna på plats. Börja här då. Prioritera det mest väsentliga. Gör du det kommer det bli lättare att tycka om dig själv och din kropp.

 

Att tycka om din kropp

I det här inlägget utgår jag från att du har dina basala rutiner på plats (någorlunda i alla fall) men du har fortfarande svårt att tycka om din kropp. Då är du som jag och många andra. Vi är många som kämpar med kärlek till våra kroppar…

Jag vill återigen bara påminna dig om, och jag tycker faktiskt inte att jag överdriver när jag säger att:

”Vi har helt sjuka samhällsideal och det är väldigt, väldigt svårt att inte bli påverkad av dem”

Allt är naturligtvis inte idealens fel, men det ligger mycket i hur hela vårt liv blir påverkade av media, influensers mm. Du blir varje dag otroligt överöst med budskap kring ”hur du ska se ut” och vad ett ”framgångsrikt utseende” innebär. Jag blir faktiskt äcklad när jag tänker på det!

Det här är inte bara att stänga av, vi möter bilder, videos och budskap konstant påväg till skola/jobb, i tidningar, på tv, i våra flöden. Det du kan göra är att med omsorg vilka personer och konton du väljer att följa. Välj de som får dig att må bra och de som visar upp en ärlig bild av hur livet ser ut. Kom bara ihåg att även de mest ärliga konton inte lägger upp allting….

 

Dubbelbestraffning av mig själv

Ungefär en vecka innan jag åkte till Nya Zeeland tittade jag mig i spegeln och kände…. Ja inga bra tankar och känslor. Jag mådde helt enkelt dåligt när såg mig själv i spegeln. Och samtidigt som jag blängde på min kropp behövde jag dessutom handskas med de känslor och tankar som kom upp på grund av tankarna kring min kroppsbild. Jag är nämligen bra på att dubbelstraffa mig själv.

”Anna du ska kunna bättre än såhär, var inte löjlig, du jobbar ju med mental träning, du är falsk, du lever inte upp till den förebild du vill vara…”

Först kom alltså ångest över min kropp och sedan kom ångest för min ångest. Jag vet logiskt att jag inte ska känna som jag kände, jag vet att jag är fin som jag är, jag vet att många kommer läsa det här inlägget och tänka ”vad har hon att vara nojig över”. Trots att jag vet det så kan jag inte alltid ändra på mina känslor. Övertalning på ett logiskt plan fungerar inte i sådana här fall, vi behöver komma ner djupare för att handskas med våra känslor.

 

Att bryta ett tankemönster

Vill du tycka om din kropp behöver du lära dig att bryta ett tankemönster och det är inte helt lätt. Är du inte observant och vaksam hamnar du lätt i en negativ spiral. En negativ tanke föder en annan negativ tanke, som föder en tredje negativ tanke och så fortsätter det så nedåt. Du behöver verkligen ta ett krafttag varje gång du känner igen ditt mönster!

Det finns många olika sätt att jobba med att bryta tankemönster. Jag tänkte dela med mig av vad jag gjorde den här gången och som har fungerar riktigt bra för mig. Det här är strategier som kommer hjälpa dig att tycka om din kropp!

 

1.     Uttryck dina tankar och känslor till en annan person

Jag tog kontakt med en coach jag har i mitt nätverk som fick köra en session med mig. Du behöver inte anlita en coach (även om jag såklart rekommenderar det), men se till att du pratar med en person som kan hålla sig saklig, neutral och utmana dig på ett bra sätt. Det fungerar alltså inte att prata med exempelvis din partner. Hen kommer titta på dig (förhoppningsvis) och säga med snälla ögon ”du är fin precis som du är”. Och även om det antagligen stämmer väldigt väl så är det delvis inte vad du behöver höra där och då. Du behöver hitta en person som kan vara någorlunda opartiskt, fairly objektiv, som verkligen kan lyssna på dig, ställa bra frågor och spegla tillbaka mycket till dig själv.

Det som hände för mig (och som vanligtvis händer) när en får chans att tänka högt, alltså verkligen höra sig själv uttrycka sina innersta tankar är att en hör hur fullständigt vansinniga de faktiskt många gånger är. Det blev helt uppenbart för mig att mina tankar inte stämde och att de definitivt var tankar som stjälpte mig.

När min coach dessutom bad mig definiera hur den ”perfekta” kroppen ser ut enligt mig började jag må illa över mina tankar. Alltså jag kände fullständig avsky inför hur jag tänkte om kroppsideal. Jag ville inte ens berätta klart vad jag tyckte och tänkte, så illa tyckte jag det lät.

Ur det kom en enorm kraft för förändring. En enorm önskan om att inte tycka och känna så. En enorm önskan om att fortsätta jobba med mig själv och skapa sunda tankar och känslor inför mig själv.

 

2.     Definiera hur du vill ha det

Att känna att du vill tycka om din kropp är ett bra första steg. För att verkligen få effekt behöver du komma djupare ner. Du behöver reflektera över vad det innebär för dig att tycka om din kropp. Därför blir nästa naturliga steg att definiera hur du skulle vilja ha det. Ibland går det snabbt och ibland tar det längre tid. I den här fasen behöver vissa stanna ett tag och verkligen grunda sig själva. Låt det ta tid, det är viktigt att dina mål med hur du vill ha det verkligen är sanna för dig. Vad innebär det egentligen för dig att tycka om din kropp?

Vad vill du klara av med din kropp?

En viktig fråga jag tycker du ska ställa dig själv är:

”Vad vill jag klara av att göra med min kropp..?”

Rent praktiskt- vad vill du använda din kropp till? Kanske vill du utan problem kunna gå i trappor, bära tunga kassar, orka med en arbetsdag och vara aktiv med dina barn. Kanske vill du, som jag, kunna vara aktiv på din fritid (klättra, cykla, vandra, simma osv) utan att tycka det är allt för ansträngande. Frammana bilder på vad du vill kunna klara av att göra och visualisera det.

Det här är den typ av målsättning du ska ha. Det är en sund målsättning som hjälper dig framåt och hjälper dig när motivation tryter. En kropp är till för att vara i rörelse. Den är ett redskap för att du ska kunna leva ett roligt liv. En kropp är inte till för att behaga utseendemässigt.

 

3.     Finns det någon trigger?

Det är bra att undersöka om det finns någon trigger: någon sak, situation eller person som är den utlösande faktorn för dina negativa tankar.

För min del är det när jag tar på mig en bikini. Inte baddräkt, utan just bikini. Då får jag väldigt lätt negativa tankar.

När du har listat ut din trigger så finns det i huvudsak två olika sätt att jobba med din trigger. Du kan välja att helt undvika situationen eller så väljer du att bearbeta din trigger. Eftersom jag vill kunna gå runt i bikini så valde jag att arbeta med min trigger.

 

4.     Strategier för nå dina mål

Under mitt coachsamtal kom jag på två olika strategier som jag ville testa och använda i min träning. Den första är en övning du behöver vara modig för att utföra. Du behöver våga möta dig själv. Jag gjorde övningarna själv, men känns det otroligt tufft för dig är det en bra idé att be någon stötta dig under tiden. Finnas där för dig och vara lugnande. Två övningar som hjälper dig att tycka om din kropp:

 

Övning nummer 1:

  1. Ställ dig framför en spegel i bara underkläder (i mitt fall blev det bikini). Våga stå kvar. Spring inte iväg, hur jobbigt du än tycker det är att se dig själv i spegeln. Våga vara kvar med dina känslor. Andas. Försök sedan att bedöma dina känslor enligt en skala 1-10. Hur starka är dina känslor just nu..? Kanske ligger de på en 8:a. Bra då vet du det. Bedöm inte det utan sätt bara en siffra på det. Fortsätt att andas. Fortsätt att våga stå kvar. Andas. Gör en ny bedömning av dina känslor. Kanske ligger de på en 6:a nu? Oavsett gör du just nu ett fantastiskt bra jobb. Stå kvar. Stå kvar så länge som det krävs för att du ska komma ner i varv. Du ska kunna andas normalt och inte känna flykt såfort du tittar på dig själv i spegeln. Här är andningen din bästa vän.
  2. När du är lugnare är det enklare att titta på din kropp. Så gör just det. Titta på din kropp och tänk tillbaka på tillfällen när din kropp har gjort bra grejer för dig. Har du fött barn är det naturligt att tänka tillbaka på det. Vilket underverk din kropp har uträttat! Om du inte har fött barn (som jag) finns det massor med andra saker att vara tacksam över. Bara det att kunna gå är någonting att känna stor tacksamhet över. Se om du kan hitta en inre styrka och tacka din kropp för det den gör för dig.
  3. Kanske är det några ord som poppar upp i ditt huvud när du tittar på dig själv och tänker tillbaka på dina minnen. För mig var det orden tacksamhet och stolthet som kom till mig. För dig kan det vara andra ord.
  4. Plocka fram en penna eller färg som du kan använda för att måla på dig själv. Stärk dina ord genom att skriva eller måla på dig själv. Antingen skriver du de faktiskt orden eller så målar du någon symbol som kommer till dig. Försök att måla på de ställen du är mest missnöjd med. Skapa en känsla av att du tar hand om dig själv.
  5. Titta på dig själv och ta verkligen in det du ser. Du är fantastisk!

 

Övning 2:

Jag kände att jag verkligen ville stärka mina ord, grunda de ännu mera inuti mig själv. Därför beslöt jag mig för att pärla ett Mala-halsband. Ett mala-halsband är ett halsband som innehåller 108 pärlor med en knut i mellan varje. Tanken är att pärlorna ska hjälpa dig hålla fokus och koncentration under tiden du mediterar, visualiserar, affirmerar mm.

Visst kunde jag ha köpt ett färdigt halsband, men jag ville göra en faktisk handling. Det blir en tydligare manifestation inför mig själv genom att själv pärla. Jag satte mig och pärlade i en lugn miljö, där jag verkligen grundade med orden tacksamhet och stolthet. Pärlandet blev en meditation i sig själv.

Halsbandet har jag sedan dess både burit och använt i meditation. När jag känner att jag behöver extra styrka och kraft tar jag på mig halsbandet. Jag stärks och påminns om vilka tankar jag vill ha om mig själv såfort jag är i närheten av halsbandet: tacksamhet och stolthet.

Meditation

Du behöver varken pärla eller köpa ett mala-halsband, men meditation i sig tycker jag är verkningsfullt. Använd meditationen som en träning för att tycka om din kropp! Du kan exempelvis testa att ställa ett alarm på din mobil på cirka fem minuter. Därefter tar du tag i din andning och börjar andas mer och mer medvetet. Efter en liten stund börjar du fokusera varje andetag på dina ord. För varje inandning upprepar du ditt ena ord och på varje utandning upprepar du ditt andra ord som du vill stärka och grunda dig själv i. För egen del hade det blivit: andas in och tänk på ordet stolt, andas ut och tänk på ordet tack. En väldigt fin meditation som jag varmt rekommenderar, den kommer hjälpa dig att tycka om din kropp!

 

PS: Igår vandrade jag Tongario Alpine Crossing- en dagsvandring på strax över 19km med packning. Visst är min kropp helt fantastiskt! Jag känner enorm tacksamhet över att få möjlighet att göra det jag älskar och stolt över min kropp som klarade av en sådan utmaning!

Vad tycker du?

Om du har några frågor, funderingar eller bara vill säga ”hej” så når du mig alltid på anna@ledarskaphalsa.se Jag har passion för din utveckling! //Anna