Strävan efter ny bil, nytt jobb och ny lägenhet påverkar inte din lyckonivå så mycket som du tror

Vår livssituation påverkar endast vår lyckonivå med 10%, det beror på hedonisk anpassning. Det är många som blir konfunderade, förvånade och rent av skeptiska när jag hävdar att vår livssituation endast påverkar vår lyckonivå till 10%. Om vi vill må så bra som möjligt ska vi alltså inte satsa på att få en högre lön, köpa en ny bil, byta jobb eller klippa en ny frisyr. Vi ska istället satsa på att jobba med vårt mindset, det står nämligen för 40% av vår allmänna lyckonivå. Vi ska välja strategier som påverkar hur vi tänker och upplever vårt liv, snarare än att ändra själva livet i sig. I det här blogginlägget tänkte jag förklara vad hedonsik anpassning är och varför vår livssituation i sig inte är det viktigaste när det kommer till vårt välmående.

Forskning som backar upp påståendet att vår livssituation endast står för 10% av vår lyckonivå

Okey. Du kanske har svårt att köpa att vår livssituation endast påverkar lyckonivån med 10%. Jag tänkte skriva om några olika studier som gör att du förhoppningsvis känner dig mer säker. Efter det så går jag igenom vad hedonisk anpassning egentligen är.

  1. I studien ”Happiness of the very wealthy” såg forskarna att de som var rikast i USA bara var snäppet mer lyckliga än de som jobbade i fabrik.
  2. En annan studie tittade på om de som var gifta var lyckligare än de som var singlar. Studien genomfördes i 16 olika länder och visade att 25% av de tillfrågade gifta paren sa att de var ”mycket lyckliga” och 21% av singlarna sa att de var ”mycket lyckliga”.
  3. Vi kan se hur vårt materiella välstånd har förändrats på 50 år. De av oss som idag har en lön som ligger under medellön har en levnadsstandard som de med allra mest pengar hade för 50 år sedan. När forskare mätte den allmänna lyckonivån för 50 år sedan blev poängen 7.5 av 10. Om vi mäter den allmänna lyckonivån idag så är poängen istället 7.2 av 10. Så trots att vi har höjt vår levnadsstandard markant har vår allmänna känsla av lycka sjunkit.
  4. En annan studie som genomfördes på 1970-talet mätte lyckonivån över tid på 12000 studenter. Den ena mätningen gjordes när studenterna var 18 år gamla och nästa mätning gjordes när det var 37 år gamla. De studenter som uttryckte stort behov av materiella saker när de var unga var mindre lyckliga två årtionden senare.
  5. Kvinnor som genomför skönhetsoperationer blir lyckligare för stunden, men deras lyckonivå är inte bestående. Den går tillbaka till nivån de hade innan de genomförde operationen

 

Hedonisk anpassning

Så du börjar inse att pengar, hus, bil och jobb kanske inte är det viktigaste för att du ska känna dig nöjd. Men du känner dig fortfarande konfunderad. Vad beror det här på egentligen..?

Det finns ett välkänt psykologiskt fenomen som kallas för hedonisk anpassning. Kort och gott innebär hedonisk anpassning att vi människor är otroligt duktiga på att anpassa oss till det mesta. Vi kan vänja oss vid det mesta, både bra förändringar och sämre förändringar. Det här innebär att livsförändringar som att gifta sig, byta jobb, flytta kommer att göra dig lyckligare för en kort period. Men snart har du vant dig och då går din lyckonivå tillbaka till det stadium som det var på innan du gjorde din livsförändring.

 

Hedonisk anpassning innebär att lyckan är stabil över tid

För de allra flesta av oss så får vi mer och mer av det vi vill ha av livet under vår livstid. Men. Eftersom vi är så bra på att anpassa oss till rådande omständigheter så är vår lyckonivå faktiskt ganska konstant under vår livstid. Det negativa med hedonisk anpassning är alltså att vi inte kan behålla lyckorus, hur glada vi än må vara över en förändring så kommer känslan inte vara bestående över tid. Det positiva med hedonisk anpassning det är ju att vi hanterar motgångar på ett mycket bättre sätt än vad vi skulle göra utan hedonisk anpassning. Exempelvis så visar forskning att även om blir kroniskt sjuka mitt livet och kommer behöva gå på behandling varje vecka så tenderar vi att anpassa oss till vår nya livssituation och lyckonivån går tillbaka till vad den var innan vi blev sjuka. Det här gäller även om vi plötsligt skulle bli blinda eller förlamade.

 

40% av vår lyckonivå går att påverka

Så. Utifrån vad jag har beskrivit nu så bör du satsa mer på att jobba med ditt mindset. Din lyckonivå kan du nämligen påverka med hela 40% genom att välja strategier för hur du tänker kring ditt liv. Du behöver arbeta dedikerat och verkligen satsa på att jobba med det mentala. Det är vad det månadens tema handlar om. Dina tankar och upplevelser kring ditt liv och hur de påverkar hur du mår.

 

Vad tycker du?

Om du har några frågor, funderingar eller bara vill säga ”hej” så når du mig alltid på anna@ledarskaphalsa.se

Jag har passion för din utveckling!

//Anna