Måla de stora penseldragen för våren 2018 innan vardagen springer om dig

Om du inte har gjort en grovplanering för våren 2018 så är det hög tid att göra det. Den behöver inte vara superdetaljerad, det viktigaste är att du vet din riktning och att du har målat de stora penseldragen. Landa i det som är det viktigaste innan vardagen kommer med alla ”måsten”. Det är så lätt att bli carried away och köra på i samma spår. Det är såklart helt OK om det är det du vill. Det handlar om att göra aktiva val och vara medveten om vad du vill och inte vill satsa på. Det här blogginlägget ger dig en bra övning som tar mellan 1-2 timmar att göra.

Fatta beslut i linje med din riktning

Anledningen till att det är så viktigt att ha tydlig bild om vart du är påväg är för att vardagens alla småbeslut blir så mycket enklare att ta. Ska jag jobba över, ska jag gå och träna, ska jag slänga i mig en frukost, ska jag laga middag, ska jag ta ett glas vin med mina vänner, ska jag läsa en godnattsaga för mina barn? Det är alla helt vanliga frågor som uppkommer under en dag. Dessa småbeslut blir lättare för dig att ta när du har dina prioriteringar klara. Om du vet om dina riktningar, dit du vill sträva så är det mycket lättare att fatta alla vardagsbeslut. Och det är alla de där besluten som du gör i din vardag som avgör om du verkligen kommer dit du vill eller är den människa som du verkligen vill vara.

 

Övning för att hitta riktning för våren 2018

Den här övningen tar mellan 1-2 timmar att göra. Avsett den tiden, helst på ett ställe där du kan vara ostörd för att verkligen kunna reflektera, skriva ner och bottna i vad du strävar efter.

Vilka av följande områden är viktigast för dig under våren (rangordna mellan 1-10):

 • Nära relationer
 • Föräldraskap
 • Din släkt och familj
 • Dina vänner och sociala relationer
 • Ditt jobb/din sysselsättning
 • Utbildning
 • Rekreation
 • Andlighet
 • Samhällsfrågor
 • Hälsa/välmående

Under resten av övningen så kommer du endast att fokusera på de 3 viktigaste områdena.

 1. Börja med att definiera områdena för dig själv. Vad innebär exempelvis rekreation eller nära relationer för dig? Skriv ner några stödord eller förklaringar.
 2. Vad i området är det du vill fokusera på? Försök att vara så specifik som möjligt. Exempelvis om hälsa är viktigt för dig under våren 2018 så kanske du tänker att du ska träna mer. Det är jättebra och är du mer specifik så blir det ännu bättre. Exempelvis så skulle du kunna bli mer specifik genom att skriva ”jag skulle vilja fokusera mer på yoga under våren, det kan innebära att jag läser en bok om yoga, kollar på olika Youtube videos och prioriterar att gå på yogaklasser”.
 3. Varför vill du fokusera på området? Vad är det med området som är viktigt för dig? Hur tror du att ditt liv kommer att bli om du väljer att fokusera? Hur kommer det bli om du inte väljer att fokusera på området?

Mer komplicerat än så här behöver du inte göra det. Om du inte vill eller kan lägga mer tid så har du med hjälp av den här övningen kommit en bra bit på vägen. Det är dina egna sanningar som du kommer bära med dig under våren.

 

Ställ ett par reflekterande frågor innan du fattar dina beslut

När du nu har dina riktningar klara ska du såklart också se till att följa dem i din vardag. När det är dags för dig att fatta beslut, eller göra en aktivitet kan du ta för vana att ställa följande frågor till dig själv:

Kommer det här beslutet/valet/aktiviteten främja eller stjälpa min grundläggande riktning? – Jag pratar ofta inte om rätt och fel, jag tycker att livet får större nyanser genom att prata om vad som kommer gynna och missgynna.

Ligger det här beslutet/valet/aktiviteten i linje med det som är viktigt för mig under våren 2018?

Är jag sann mot mig själv genom att välja detta?

 

Små påminnelser är bra 🙂

Det är bra att påminna sig själv ibland. Här kommer några tips på hur du kan göra det:

 • Avsätt 2 timmar i månaden för att utvärdera hur din månad har gått utifrån dina viktigaste riktningar. Vad har gått bra, vad har inte alls funkat och vad behöver du fila på tills nästa månad?
 • Sätt några påminnelser under veckan på din mobil.
 • Pyssla ihop en liten tavla till dig själv där det ditt viktigaste budskap till dig själv framgår.

 

Om du vill jobba mer djupgående med planering för våren 2018…

… så kan jag rekommendera att du laddar ner min workbook ”Design your life 2018”. Den är helt gratis och du hittar den här:

http://gratismaterial.ledarskaphalsa.com/design-your-life-2018

 

Vad tycker du?

Om du har några frågor, funderingar eller bara vill säga ”hej” så når du mig alltid på anna@ledarskaphalsa.se

Ps: under våren satsar jag mycket på mitt content på instagram. Jag har fem stycken olika teman, som vardera varar i en månad. Det första temat är BE UNSTOPPABLE och det börjar den 15 januari. Häng med både i flödet och i min storie: https://www.instagram.com/ledarskaphalsa/

Jag har passion för din utveckling!

//Anna