”De allra flesta älskar sitt kaffe och mycket forskning tyder på att det är bra.”

Koffein är bra grejjer. Det gör att du blir pigg, alert samtidigt som du får lättare att fokusera och blir mindre distraherad. Nu är det även forskningsbelagt att du får bättre minne av koffein.

Det är koffeinet som gör skillnad.

Givetvis behöver det inte vara just kaffe du dricker. Det är inte kaffet i sig forskare testar utan snarare koffeinet. Och koffein finns även i te, coca cola, redbull eller i koffeintabletter som går att köpa på apoteket.

200mg är optimal mängd.

Ca 200mg är optimal mängd, det får du genom att dricka:

  • 2 små koppar kaffe
  • 7 espressos (enkelshot)
  • 2 koppar svart te (500 ml)
  • 5 koppar grönt te

Så fungerar det:

  1. Koffeinet blockerar ett ämne (adenosin) som gör hjärnan trögare.
  2. Koffeinet ökar produktionen av ämnet BDNF. BDNF gör att det bildas nya hjärnceller och skapar nya kopplingar mellan dem.
  3. Koffeinet gör hjärnan bättre på att göra en “mönsterepresentation”.Det innebär att vi kommer ihåg mönster och bilder bättre. I ett forskningsexperiment så lät forskarna 160 personer titta på ett antal bilder för att nästa dag bli testade på hur många bilder de kunde komma ihåg och hur bra de var på att urskilja snarliknande bilder. Den grupp som fått koffein var bättre på att identifiera de bilder som skiljde sig från föregående dags bilder.

Mina rekommendationer:

  • Skippa Redbull och Cola, det innehåller mycket socker som inte är bra.
  • Drick inte mer än 200mg koffein/dag. Två koppar kaffe är alltså en lagom dos. Efter det kan du få biverkningar som illamående, svårt att sova, yrsel och svettningar.
  • Om du upplever ett beroende av koffein så kommer du inte längre känna dig pigg och allert. Du kommer snarare uppleva större trötthet och irritation. Om du upplever abstinens liknande symtom bör du försöka att trappa ner på kaffemängden markant.

 

Vad tycker du?

Om du har några frågor, funderingar eller bara vill säga ”hej” så når du mig alltid på anna@ledarskaphalsa.se

Jag har passion för din utveckling!

//Anna