”Om du jämt är självständig, oberoende och stark kommer du snart att känna dig mycket ensam”

I förra blogginlägget ställde jag frågan ”måste allting vara så jobbigt?” Det här inlägget är en fortsättning på samma tema. Du kommer att få 3 handfasta, djupgående tips på hur du ska göra för att må bra och känna lycka.

1. Lev i linje med dina värderingar

Om du vill må bra och känna mening med livet så behöver du leva på ett sätt som är i linje med dina inre värderingar. Ju större skillnad mellan det som du egentligen tycker är viktigt och rätt och det liv som du faktiskt lever, desto sämre kommer du att må. Du mår inte bra av att leva på ett sätt och med en roll som du innerst inne inte vill. Ångesten kommer lätt på kvällen när du under dagen har känt att du vill göra en sak och sedan gör en helt annan. En person jag coachar uttrycker detta bra: “jag kände verkligen i kroppen att jag hade behövt vara hemma och ta det lugnt, samtidigt ville jag inte göra mina kompisar besvikna. Jag hade ju lovat att följa med ut! Så jag följde med ut. På kvällen så kände jag stor ångest, men kunde inte riktigt förstå varför”.

Vilka är dina värderingar?

För att kunna leva ett liv i linje med dina värderingar så behöver du ta reda på vilka dessa är. Ett tips är att sätta dig ner och reflektera över när du mår som bäst i livet. I vilka situationer känner du energi och presterar på topp? Vad gör du när du hamnar i ett bra flow?

2. Skilj på återhämtning och vila.

Det är inte stress vi blir sjuka av utan det är brist på återhämtning. Jag har upptäckt att när jag pratar om “vila” så tas det inte emot så väl. De flesta reagerar med “okey, ska jag nu ligga på soffan hela dagen, det vill jag inte”. Då får jag tydligt förklara att det inte alls är vad det handlar om. Återhämtning handlar om att införa sådant som du får energi av. Exempelvis så var jag i sommar ute på en kajakhelg. Det var verkligen ansträngande, det var delvis stora vågor, vi behövde sätta upp tält och laga mat i naturen. Det var inte vila som att ligga på soffan, men det var återhämtning på hög nivå. Jag fick använda min kropp, jag fick vara ute i naturen och jag fick umgås med nära vänner.

Vad får du energi av?

Hitta sådant som du får energi av och försök att införa så mycket som möjligt av det i ditt liv. Och givetvis är det skönt att ligga på soffan ibland, men faktum är att de flesta mår inte bra av att göra det för mycket. Vi behöver annan stimulans och vi behöver en viss form av ansträngning för att därefter kunna slappna av.

3. Främja djupa relationer

Se förbi all yta och försök att skapa relationer som går ner på djupet. Min personliga åsikt är att många idag känner sig ensamma för att det är så många samtalsämnen som handlar om yta. Jag bor i Stockholm och här handlar de flesta samtal om 1. Bostad (vart bort du, hur stort bor du, äger du din lägenhet?) därefter handlar det om 2. Jobb (vilken roll har du, vad har du för titel, hur mycket jobbar du, verkar du ha en stor lön eller inte). 3 Helgen/semestern (vad ska du göra i helgen, vilka ska du träffa, vad för roligt händer, ska du åka iväg mm). Till på köpet inleds de flesta samtal med “hur mår du?” och därefter blir svaret “bra” och så fortsätter samtalet.

Ställ ”rätt” frågor.

Försök att komma ner på en djupare nivå. Var närvarande och fokuserad på ditt samtal. Lägg undan din mobil och sitt med en öppen attityd (både kroppsmässigt och tankemässigt). Hitta andra saker att fråga om. Kanske kan du fråga “finns det någonting som du brinner lite extra för?” eller “om pengar och tid inte var en begränsning, var skulle du allra helst vilja åka då? Om du vill må bra ska du släppa in människor i ditt liv, låta dem se att du är sårbar och vem du är bakom lägenhet och jobb. Om du jämt är självständig, oberoende och stark kommer du snart att känna dig mycket ensam.

Vad tycker du?

Om du har några frågor, funderingar eller bara vill säga ”hej” så når du mig alltid på anna@ledarskaphalsa.se

Jag har passion för din utveckling!

//Anna