Vi människor är flockdjur och har alltid behövt gruppen för att överleva. Varför är det helt plötsligt så viktigt att vi står helt själva och ska klara allting själva? Att ta hjälp av någon (coach, vän, psykolog, förälder mm) är någonting grundläggande. Det är en del av att vara människa. Tillsammans är vi starkare och inte tvärtom.

Den psykiska ohälsan i Sverige ökar

I förra veckan hade jag ett coachsamtal, klienten hade bett att få coachning med temat “jag ska börja på ett nytt jobb efter sommaren och jag vill skapa de bästa förutsättningarna för att det ska bli bra”. Ett bra och spännande ämne att bli coachad i 🙂

Efter ca 10 minuter tog dock samtalet en helt annan vändning… Ibland krävs det en rätt fråga och sedan försvinner alla murar som har byggts upp. Frågan var “måste livet vara så jobbigt?” Min klient bröt ihop och började gråta. Det visade sig att hen hade mått riktigt dåligt under hela våren och  nu orkade hen inte mer. Hen kände sig energilös, sliten, trött och tyckte det mesta var jobbigt.

Förra veckan tog också Chester Bennington, sångaren i Linkin Park livet av sig. Linkin Park har länge varit mitt (Annas) favoritband och att någon ens funderar på att ta livet av sig är högst tragiskt.

Den psykiska ohälsan i Sverige ökar. Nästan en miljon svenskar i arbetsför ålder har någon form av psykisk ohälsa. Antalet sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa ökade med 67% mellan 2010 och 2015. Psykisk ohälsa är också den vanligaste anledning till sjukskrivningar idag.

Nej, livet måste inte vara så jobbigt.

Så… Den stora frågan är- måste livet vara så jobbigt? Och varför upplever så många livet som jobbigt?

Ett kort och enkelt svar är att “nej”, livet måste inte vara så jobbigt. Många ser dock det svaret som ett hån. Det behöver finnas ett större djup och mer insikt för att nå fram. Det finns inga snabba knep eller quick fixes, vi behöver komma till insikt, få lärdomar och också hitta konkreta metoder för att må bra.

Steg 1: Våga sänka din mur

Steg nummer 1 är att gå till någon att prata. Det behöver inte vara en psykolog, coach eller läkare. Det kan också vara en vän, förälder eller chef. Det absolut viktigaste är att sänka muren så pass mycket att du vågar blotta en liten, liten del av dig själv och vågar visa att du inte mår bra. Våga sträcka ut en hand till en människa du litar på.

Det är jätteviktigt att du förstår att allt ansvar inte bara ligger på dig själv för att må bra. Det är inte en svaghet att vända sig till någon för hjälp, det är en styrka!

En annan klient jag också coachade förra veckan sa någonting i stil med “jag måste erkänna att jag har sett det som ett svaghetstecken att gå till en coach eller liknande. Jag vill klara av allting själv. Nu har jag försökt under en längre tid och inte lyckats så bra, det känns så skönt att äntligen vara här. Jag var nervös inför vårt samtal, men detta har verkligen känts super.”

Jag tror att många känner igen sig i min klients tankesätt, jag måste vara så stark, jag måste klara av allting SJÄLV. Att ta hjälp av någon annan räknas inte, har jag fått hjälp är min prestation inte längre lika mycket värd. Jag ställer mig själv frågan var detta konstiga tankesätt egentligen kommer ifrån… Vi människor är flockdjur och har alltid behövt gruppen för att överleva. Varför är det helt plötsligt så viktigt att vi står helt själva och ska klara allting själva? Att ta hjälp av någon (coach, vän, psykolog, förälder mm) är någonting grundläggande. Det är en del av att vara människa. Tillsammans är vi starkare och inte tvärtom.

Behöver du komma i kontakt med någon akut?

Nationella hjälplinjen: 020-220060

Jourhavande präst når du genom att ringa: 112

Röda korset har en jourtelefon på nr: 0771-900800

Jourhavande medmänniska: 08- 7021680

Vad tycker du?

Om du har några frågor, funderingar eller bara vill säga ”hej” så når du mig alltid på anna@ledarskaphalsa.se

Jag har passion för din utveckling!

//Anna