Okey. Du har ett aktivt arbetsliv. Du tycker ditt jobb är både utmanande och roligt, men du har problem med din chef. Hen blir lätt irriterad, rastlös, tittar på sin mobil fem gånger under ert samtal och du får hela tiden vänta på hens beslut. Din chef visar upp klassiska symtom på stress. Detta blogginlägget handlar därför om hur du kan lära dig att hantera din stressade chef. Längre ner hittar du 5 konkreta tips.

Det finns såklart olika alternativ. Antingen så har du så mycket skinn på näsan att du går in till din chef och säger ”Jag tycker du är alldeles för stressad, du gör mig stressad och jag orkar inte med det. Gör någonting åt vår situation!”. Det är nog inte så många som väljer just detta alternativ och frågan är om du får ut så mycket positivt av det.

Alternativ 2 är att du skapar stor förståelse för din chef. Det brukar hjälpa. Ju mer förståelse du har, desto mer tålamod kommer du att ha. Det är inte alltid helt lätt att vara chef. Personligen kan jag inte tänka mig något annat, att vara chef är roligt och utmanande, men det är inte alltid så lätt. Vi lever i en komplex värld där det ska finnas tid för väldigt mycket. Här är en fin artikel från Suntarbetsliv om chefers situation som är läsvärd:https://www.suntarbetsliv.se/forskning/ledarskap-och-organisation/vilka-metoder-har-chefer-for-att-hantera-stress/

Är du inte sugen på något av alternativen utan vill ha tips NU så rekommenderar jag att du fortsätter att läsa vidare om mina 5 konkreta tips:

Tips 1: Hjälp din chef

Behöver din chef fatta ett beslut så hjälp hen på traven. Kom ihåg att det inte är chefen vs du utan att ni är ett team som arbetar tillsammans. Ge exempelvis din chef tydlig information, kanske två olika alternativ där det är uppställda scenarion med för och nackdelar. Be chefen att välja ett av dem. Är din chef inte nöjd med något av scenarierna kommer hen berätta det för dig.

Tips 2: Föregå med gott exempel

Föregå med gott exempel. Låt inte din egen mobil ligga uppe på bordet när ni pratar med varandra utan stoppa undan den. Förstå din chef inte vinken så tycker jag att du på ett fint sätt kan säga ”Jag har svårt att koncentrera mig på vårt samtal när du samtidigt svara på ett mejl. Du skulle hjälpa mig mycket om vi kunde prata klart först”. Det är svårt att säga nej till någon som är ödmjuk och ber om hjälp.

Tips 3: Påverka dina egna reaktioner

Din chef är irriterad. Kanske inte på dig, men det påverkar dig i alla fall. Hur gärna vi än vill så kan vi inte bestämma över andra, de bestämmer nämligen över sig själva. Ditt säkraste kort är alltså att påverka dina egna reaktioner. Du kan välja hur du reagerar på din irriterade chef. Har du svårt för det i stunden kan jag varmt rekommendera att du går till gymmet. Kör ett träningspass och känn hur frustrationen rinner av dig.

Tips 4: Ta ett brake

Ta en rast med din chef. Föreslå att ni ska äta lunch tillsammans eller så sticker du in huvudet och frågar om ni ska ta en fika tillsammans. Det stärker dels er relation till varandra och ni får båda en stund till att återhämta er, rensa huvudet och göra er redo att fortsätta fokusera. Drömscenariot är att ni hinner ta en kort promenad på 10 minuter tillsammans.

Tips 5: Prata med en högre chef

Prata med din chefs chef. Alla är vi stressade ibland, det hör livet till. Och alla kan vi ha en dålig dag och vara lite otrevlig, det hör också livet till. Självklart ska du inte stå ut med vad som helst. Du förtjänar att bli bemött både på ett trevlig sätt och med respekt. Blir du inte det ska du berätta om det så att du kan få hjälp.

Vad tycker du?

Om du har några frågor, funderingar eller bara vill säga ”hej” så når du mig alltid på anna@ledarskaphalsa.se

Jag har passion för din utveckling!

//Anna