Vilken människosyn du har när du möter människor kommer att påverka ert förhållande ett bra tag framöver. Kanske för alltid. Den bilden du har av en människa eller den förutfattade meningen som du bygger upp är svår att bryta. 

Vilken grundtanke jag har till människor påverkas i stor utsträckning av hur jag själv mår. Det är en varningsklocka när jag märker att jag går in med en negativinställning till människor.

En bra grund för en chef är att gilla människor. Att det finns ett intresse att förstå och lära känna bidrar till chefens ödmjuka sida.

Att vara kärleksfull i sitt möte med omgivningen kanske låter flummigt och konstigt. Det är det inte. Det handlar inte om att du behöver gå in och älska alla. Det handlar istället om att du är nyfiken på människorna du har framför dig. Att du har en önskan om att lära känna dem bättre. Att du har en vilja att förstå dem och tycka att det är intressant att få höra deras berättelser. 

Att lyckas vara kärleksfull i mötet med andra människor är inte alltid så lätt here are the findings. Som jag skrev ovan påverkas min egna förmåga till detta i stor utsträckning hur jag mår. Är jag stressad och har jag över en period jobbat mer än vad jag egentligen borde är det svårt att känna värme.

Ett bra exempel är från en av mina kurser som jag gick i början på förra sommaren. Jag hade under våren haft en väldigt intensiv period i mitt liv och jag var trött. Den första eftermiddagen på kursen kände jag verkligen:

”Vad är det här för puckade människor. Suck, jag skulle aldrig ha anmält mig, de verkar helt inkompetenta”.

Skrämmande tankar sådär nu i efterhand.

Efter tre dagar på kursen, hade jag börjat lugna mig och började hitta tillbaka till mig själv. I samband med det så ändrades också mina tankar till det bättre:

”Vilken ynnest att jag får träffa alla dessa människor. Människor som jag aldrig hade fått möjligheten att byta tankar med annars. Människor i olika livssituationer som kan lära mig saker.”

Jag blir hela tiden mer och mer ödmjuk inför hur viktigt det är att en chef och ledare mår bra och tar hand om sig själv. Hur allting hänger samman. Att man inte bara kan gå en ledarskapskurs.

Att vara en bra chef och ledare handlar om att känna sig själv, att må bra och kunna ta hand om sig själv. Klarar man inte av det kommer ledarskapet att påverkas och resultatet bli sämre.