Yes… Ämnet för veckan är ganska givet. Jag har nämligen inte kunnat prata sedan i torsdags, det är inte ett knyst som kommer ut ur min mun.

Jag jobbade i torsdags och jag ska jobba imorgon, måndag. Det är inte helt lätt kan jag berätta att visa och få fram vad man vill utan talet.

Kroppsspråket måste ju givetvis vara tydligt och avslöjande. Jag har dock svårt att kalibrera det så att det inte blir för mycket. Om kroppsspråket är för stort och yvigt uppfattas jag som sträng/arg/ irriterad eller helt enkelt som en sämre människa. Ex i torsdags skulle jag be en av personerna på kontoret att gå in ett annat rum. Jag pekade med hela handen och hen tog illa vid sig.  Det är som att kroppsspråket förstärks när ett annat sinne tas bort.

Enligt bloggen ”kroppsspråk.nu” så står kroppsspråket för ca 55% av kommunikationen. Jag vet inte riktigt om jag ska hålla med eller ej. I nuläget lyckas jag oftast förmedla det jag vill, men det tar tid och innefattar oftast gissningslekar . Det hade varit mycket lättare att bara säga det.

Tänk vad bra om vi kunde koppla samman kroppen med talet. Snygg retorik tycker jag handlar så mycket mer om vad man faktiskt säger via talet. Du kan verkligen förstärka eller förminska någonting genom att använda kroppen. Ett väl genomarbetat tal eller presentation är mycket mer än en power point.

Jag brukar själv tänka ett tal där kroppsspråket ska användas som en koreografi. Det går att öva in. Vill jag markera utveckling exempelvis kan jag kura ihop mig som en boll och sedan ”veckla ut mig”. Väldigt effektfullt. Vill jag ta upp tre punkter så kan jag antingen röra mig i sidleds i rummet eller så kan jag flytta mig som en triangel.

När det kommer till kroppsspråk i vardaglig kommunikation kan vi göra en hel del. För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om spegling, väldigt effektiv om man vill komma närmare den andra personen. Hur stort avstånd vi har mellan varandra påverkar en hel del. Vissa personer har en väldigt stor personlig zon och blir väldigt obekväma när jag kommer för nära. Det är också viktigt att tänka på hur vi använder vår ögonkontakt och vår hållning.

Jag kan faktiskt varm rekommendera teater och kanske främst improvisationsteater om du vill öva på och bli bättra på kroppens signaler. Förutom att du blir bättre på att kommunicera så är det väldigt roligt och frigörande med improvisationsteater.