carnegie-dale-hur-du-vinner-vanner-och-paverkar-din-omgivning-om-kommunikation-manniskor-emellanFörutom att titeln låter som att den är till för någon som har blivit mobbad eller inte är socialt kompetent är detta faktiskt en riktigt bra ledarskapsbok!

Det är en av de första ledarskapsböckerna jag läste och jag tycker fortfarande att den är användbar. Det coola med boken är att den skrevs 1936 av Dale Carnegie och är fortfarande aktuell.

Jag kom att tänka på denna boken igår när jag var på en fest. Det var specifikt en person där som jag inte träffat innan och som jag stod och pratade med en lång stund. Efteråt gav han mig en komplimang och sa ”vad trevligt det var att prata med dig, tack!”

Det intressanta med den kommentaren var att vi inte hade pratat särskilt mycket med varandra utan det var mest han som pratade. Jag hittade ett ämne som han var intresserad av och sedan gottade vi ner oss i det ämnet. Han tyckte jag var en trevlig person att prata med, men i själva verket lyssnade jag mest. Jag kan berätta att jag har lärt mig väldigt mycket om självförsvar och Krav Manga.

Det är en av kärnpunkterna i Dale Carnegies bok. För att bli en god konversatör behöver man vara genuint intresserad av andra människor. När du är intresserad av andra människor kommer du att börja ställa frågor om den andra och dennes liv. Hitta punkter som den andra är intresserad av och få personen att berätta om det. Lyssna aktivt och le.

”Kom ihåg att människor du pratar med är hundra gånger mer intresserade av sig själva och sina behov och problem än vad de är av dina problem.”

Förutom hur man blir en god konversatör tar boken upp konkreta tips på hur man får andra att dela min ståndpunkt, hur man tar upp kritik och sätt för att skapa motivation.

Dale Carnegies bok har påverkat mig mycket. Framförallt när det kommer till konversationer, fokusera på den andra så kommer du väldigt långt!

En annan viktig poäng som lyfts upp väldigt tidigt i boken är att människor generellt inte vill ha fel och att de nästan aldrig tycker att de har fel.

”I nittionio fall av hundra förebrår människor inte sig själva för någonting, oavsett hur fel det må vara. Det är meningslöst att kritisera därför att det gör att den andre börjar försvara sig och det leder oftast till att han eller hon försöker att rättfärdiga sig själv ”

När vi vill få till en förändring i någons beteende vill Dale att vi ska börja med att ge beröm och ärlig uppskattning. Berätta gärna om dina egna misstag innan du börjar kritisera andra. Ställ frågor som gör att den andra personen förstår sina misstag på egen hand och få felen att verka lätta att rätta till.

Boken är  lättläst och går snabbt att läsa. Den är väldigt applicerbar på verkliga livet och går inte igenom tunga teorier.

Klart läsvärd!