Ska du utföra en viktig presentation, ska du på en intervju eller ska du på en uttagning? Läs detta inlägget för att få bra förberedelsetips.

I helgen var jag på ledaruttagning för Friskis och Svettis och tänkte dela med mig av hur mitt förberedelsearbete såg ut.

Citatet i titeln kom jag i kontakt med under min gymnasietid när jag hade en fantastisk balett/jazz lärare/koreograf som heter Siân Playsted. Siân var strikt i sitt undervisningssätt, hon ville ha ordning och reda. Kom eleverna inte förberedda till hennes lektioner och hade de inte rätt kläder och håret uppsatt, ja då fick man helt enkelt inte vara med. Det var så man fick bäst resultat enligt henne. Jag tyckte mycket om Siân, hennes tankesätt passade mig bra och som vi utvecklades!

På gymnasiet gick jag ”Lunds dans och musikal gymnasium”  och gick en yrkesutbildning till musikalartist. En stor del av utbildningen gick ut på att förbereda eleverna inför framtida auditions. För så ser yrkeslivet ut för en musikalartist. Presterar du inte på auditions så kommer du ingenstans. Det är här förberedelsen kommer in.

Hur går då en förberedelse till:

1. Vill du verkligen det du gör? Det är bra att tänka igenom sina motiv innan man ens påbörjar förberedelsearbetet. Om det är en riktig prövning kan motivationen säkert svika både en och två gånger. Då är det viktigt att ha en tydlig målbild. Mer om hur du kan sätta upp mål, kan du läsa om i ett tidigare inlägg som du hittar här. Beroende på hur viktigt din presentation är ska du också anpassa din förberedelse. För mig kom Friskis i andrahand och jobbet i första hand. Därför förberedde jag mig så mycket som jag han efter jobbtid.

2. För vilka är det du ska ha din prestation? Ska du hålla i en presentation eller ska du på en uttagning är det viktigt att tänka på vilken målgrupp du söker till. Exempelvis Friskis och Svettis. Jag gick in på deras hemsida och försökte få en känsla för organisationen. Det första man möts av på deras hemsida är en slogan där det står ”lust har ingen gräns”. Det är en hemsida som andas lust, glädje och engagemang. De är inte en stel organisation som vill ha allting i fyrkanten, friskis vill istället ha saker utanför fyrkanten.

3. Anpassa ditt innehåll till målgruppen. När du har gjort ditt researcharbete är det dags att anpassa framförandet till det. Exempelvis så skulle jag inför antagningen sätta ihop två stycken små koreografier. Friskis och Svettis har inte professionella dansare som kommer på passen, de har motionärer som vill ha roligt. Därför satsade jag på en enkel lustfylld koreografi som skulle vara rolig. Hade jag gjort ett prov för balettakademin hade dessa koreografier sett helt annorlunda ut.

4. Nischa eller visa på bredd. Jag skulle förbereda två små koreografier. Då kunde jag antingen göra två i liknande stil eller så kunde jag välja helt olika. Jag valde att välja helt olika eftersom det visar på bredd och anpassningsförmåga. Men detta är naturligtvis beroende på situation och vad som eftersöks. Vill de du ska framföra för ha specifik kunskap ska du välja att nischa in dig.

5. Öva innan. Jag skulle ha förberett två koreografier innan. Givetvis tränar jag då på dessa innan och ser till att jag kan dem grundligt. Jag provade också de två koreografierna på mina systrar, Simone och Felicia för att se att de inte var för svåra. Ska du ha en muntlig presentation, kör igenom den 2-3 gånger innan och be gärna någon om feedback.

6. Tänk på din energi. Jag tycker att ger jag energi så kommer jag att få energi tillbaka. Därför när jag kom till platsen där uttagningen skulle ske så gjorde jag mitt bästa för att skapa en bra energi i gruppen innan vi satte igång. Jag ville få till en peppande känsla som löd ”vi gör detta tillsammans inte mot varandra”. På detta sätt blev det en rolig stund istället för en tävlingsinriktad atmosfär.

7. Tänk på hur du beter dig även när du inte står i centrum. Detta hänger samman med punkt nr 6. Hur du är när du inte står i centrum kan nästan ibland betyda mer än vad det gör när du står på scenen. Allting måste ha en röd tråd och hänga ihop. Beter du dig på ett sätt när du ska bedömmas och sedan på ett annat sätt när du tror att du inte bedöms, ja då stämplas du enkelt som falsk och manipulativ.

8. Stick ut på något sätt/ kom välklädd. Det kan ibland vara bra att särskilja sig på något sätt från alla andra. Exempelvis ett färgglatt läppstift eller skor. Ha roliga strumpor på dig eller en skjorta med en annorlunda färg. Ibland kanske man inte alls vill sticka ut, men då är det viktigt att komma välklädd. Det ska helt enkelt synas att du har gjort en ansträngning.

Avslutningsvis, se till att sova och äta ordentlig innan. Jag blir alltid jättenervös om jag är hungrig och är jag trött blir jag lättare virrig och inte lika snabbtänkt.

Så hur gick det då på min ledaruttagning? Jättebra! Jag fick många fina kommentarer från gruppen som var där för att söka. Bedömarna tyckte att jag hade en fin energi och tyckte att jag hade en rolig koreografi. Jag själv är särskilt nöjd med fystesterna som jag klarade med högsta betyg. Efter koreografi, fystest och takttest var det dags för en personlig intervju. Där kom det tyvärr fram att jag inte kunde vara med på halva utbildningen som är i höst eftersom jag har en konferens inbokad sedan länge då. Av den anledningen kunde jag inte bli ledare denna terminen, vilket såklart var tråkigt, men i övrigt var både jag och uttagningsledarna nöjda.