Först fick jag gå över vattenfallet med en flytväst på. Virvlarna och strömmarna var så starka att jag genast drogs ner under vattnet. Med hjälp av flytvästen åkte jag automatiskt upp till ytan igen och jag kunde ta mig till andra sidan stranden.

Jag fick göra om samma sak igen, men denna gången utan flytväst. Samma sak hände igen, jag drogs ner under ytan. Som tur var kan jag simma ganska bra och tog mig över även denna gång. I vår grupp var det tre personer som gjorde detta. Tydligen var det frivilligt och det hade jag inte förstått.

Vår guide pekade rakt på mig och sa i ett auktoritärt tonfall att jag skulle försöka att ta mig över utan flytväst.

Jag lydde utan att tänka efter.

I en vecka har jag varit iväg och utövat extremsport. Händelsen ovan har jag funderat mycket på.

Direkt när jag och Clara var över så utbrister jag ”Varför gjorde vi det där? Det var ju riktigt farligt!”

Jag gjorde som vår guide sa utan att ifrågasätta, utan att tänka efter före. Jag litade på honom så mycket att jag satte mitt egna omdöme åt sidan. Inte speciellt bra!

Historien är full av händelser liknande denna. Många tänker säkert direkt på Hitler, jag tänker på ett psykologiskt experiment som Stanley Milgram gjorde. I det experimentet ombads deltagarna att ge högre och högre dos av elchocker till en annan människa trots att de visste att den andra personen kunde fara illa.

Det kan vara farligt att lita blint på experter eller auktoriteter. Ändå gör vi det så ofta! Därför har du som ledare ett väldigt stort ansvar.

Led din personal så som du själv skulle vilja bli ledd. Be dem aldrig att göra någonting ”bara för att du kan”. Missbruka inte din makt!