Roligt att du är nyfiken på hur det är att vara företagare!

Mitt första år som företagare på heltid är avklarat. Jag säger på heltid eftersom jag arbetade deltid som företagare ungefär 6 månader innan jag helt sa upp mig från min anställning. Det här kommer vara ett öppet inlägg där jag på det stora hela berättar om mina upplevelser, tankar och känslor kring att driva eget företag. Det är ett inlägg för dig som är nyfiken på vad det innebär att bedriva företag eller är i startgroparna att sätta igång och vill få inblick över vad du kan förvänta dig.

Just nu är jag ute på långresa i Nya Zeeland och jag har haft gott om tid på mig att verkligen reflektera över hur det har varit att vara företagare. Det har mynnat ut i det här inlägget som är uppdelat i fyra sektioner: vår, sommar, höst och vägen framåt. Anledningen till det är att mina upplevelser, känslor och aktiviteter har sett olika ut under det gånga året. Det är verkligen intressant hur mycket som hinner hända under ett år och hur känslor och tankar kan variera över tid…

 

Våren som företagare

Målsättning och mitt första konsultuppdrag

I början på året planerade jag mycket och satte upp mål för 2018. När jag ser tillbaka på min målsättning så är ordet ”naiv” det första som poppar upp i mitt huvud. Enligt min prognos skulle jag vara uppe i en omsättning på över en miljon innan året var slut… Låt mig säga såhär: det gjorde jag inte.

Parallellt med det hade jag ett konsultuppdrag för Kairos Future som var väldigt roligt och som jag la ner min själ i för att det skulle bli bra. Och det gav utdelningen, de var mycket nöjda med resultatet. Det var definitivt en boost att mitt första uppdrag som företagare gick så bra!

 

Slöseri på resurs

Efter det uppdraget var det dock helt tomt. Jag hade inte en enda klient eller annat uppdrag. Det var inte så farligt till en början, jag levde fortfarande på energin att vara nystartad, jag visste att det skulle ta tid och jag tog det hela med ro. Men ungefär vid slutet på mars började den lugna känslan försvinna och ersattes av en känsla av att all min kunskap och erfarenhet inte användes och togs tillvara på. Det kändes som ett oerhört resursslöseri. Jag hade så mycket att tillföra och att inte få utlopp för det upplever jag som mycket tärande. Just den här känslan: att inte användas till det jag är bäst på är en av de jobbigaste känslorna med att vara företagare tycker jag.

 

Sa upp mitt coachrum

Sedan augusti 2017 hyrde jag ett coachrum på halvtid som både jag och mina klienter älskade. Men det var väldigt ensamt att sitta själv i rummet, det uppstår ingen naturlig gemenskap. Efter mycket om och men valde jag att säga upp rummet och mellan april- augusti jobbade jag hemifrån. Eftersom jag skulle vara borta hela juni-juli tyckte jag inte det var värt att leta efter något annat ställe att hyra. Min tanke var att flytta in på något slags kontorshotell, jag gillar nämligen att ha en arbetsplats att gå till och som sagt så ville jag känna mig mindre ensam som företagare.

 

I maj kändes det bättre att vara företagare

Känslan av att ”ruttna bort” (ja det var faktiskt så det kändes) blev mycket bättre i början på maj eftersom jag fick in ett par klienter att coacha. Jag fick dessutom ett föreläsningsuppdrag som jag la ner mycket förberedelsetid på och som jag verkligen såg fram emot att hålla. Avslutningsvis hade jag haft kurser på Tärna folkhögskola som fick väldigt fin feedback och betyg. Såfort jag får konkreta uppdrag att arbeta med mår jag mycket bättre som företagare.

Föreläsningsuppdraget visade även att mina strategier för att vara synlig faktiskt gav resultat, arrangören hittade mig via HRbloggen som jag skrivit två inlägg hos. Väldigt roligt!

 

Sommaren som företagare

Kolloledare

Under sommaren jobbade jag precis ingenting som företagare eftersom jag tog en anställning som kolloledare för ett kollo uppe i Värmland. Jag behövde arbeta heltid i två månader för att få in pengar på mitt privata konto och det var i princip omöjligt att jobba med företaget parallellt. Vi hade nämligen arbetstid mellan 08:00-22:00 (ibland kunde vi sluta så sent som 23:30!). Jag har mycket svårt att känna respekt för ett företag som resursplanerar på det sättet och det är dessutom olagligt så det skriker om det. Kommer inte jobba där fler gånger.

 

Ska jag fortsätta vara egen företagare?

Under den här tiden reflekterade jag väldigt mycket om jag skulle fortsätta vara företagare eller inte. Min bas är att jag vill jobba med utveckling av människor och verksamheter. Det kan jag göra på många olika sätt och behöver inte nödvändigtvis göra det som företagare. Jag upplever det som tufft att vara företagare och min känsla var (och är fortfarande) att som företagare jobbar jag mycket mindre med det jag verkligen tycker är roligt och är bra på än vad jag gjorde när jag hade en anställning.

 

Dålig feedback från föreläsningsuppdrag

En annan anledning till mina funderingar på att sluta som företagare var att jag hade fått dålig feedback från föreläsningen jag höll i maj. Jag kände själv att det inte gick bra på scenen och publiken upplevde uppenbarligen samma sak. I betyg fick jag 2,8 av 5 och det är helt oacceptabelt betyg. Jag blev ganska knäckt. Jag lägger stolthet i att leverera på topp, jag anser mig själv vara en bra föreläsare och det är otroligt viktigt för mig att kunden får värde för sina pengar. Min självbild och självförtroende fick sig en rejäl törn och jag kände faktiskt att en del av min identitet var borta. Inte nog med det. Givetvis hade jag hoppats på att kunna få bra omdöme och vidare referering som kunde leda till fler uppdrag. Nu kunde jag inte ens använda kunden som referens.

Utöver det var även min känsla att jag hade fått mindre klienter och mina konsultuppdrag än vad jag hade förväntat mig att få. Jag var nere i en djup dal i ett par veckor om jag ska vara ärlig.

 

Hittade tillbaka till min gnista

Efter sökande inombords, reflektion och eftertänksamhet så beslutade jag mig för att fortsätta med mitt företag. Övertygelsen om att driva företag är ett hantverk, det är någonting du GÖR fick mig att vilja köra vidare. Ju mer jag övar desto bättre kommer det att gå!

Jag är djupt motiverad att ”knäcka nöten” som jag kallar det. Vad krävs egentligen för att lyckas som företagare? Vad behöver jag göra? Vad behöver jag fokusera på? Vilka aktiviteter ger utdelning och vilka gör inte det? Vilka färdigheter behöver jag utveckla och vilka mentala hinder behöver jag överkomma? Nyfikenheten kring de här frågorna blev nyckeln för att känna driv och motivation inför hösten.

 

Mentala bilder som hjälper mig framåt som företagare

Att vara företagare är ungefär som att bestiga ett stort, stort berg. Det är viktigt att inte titta för mycket uppåt, gör jag det kommer det kännas i princip övermäktigt. Det är också riktigt jobbigt att vandra konstant uppför i flera timmar, ibland känns det som att det inte ska gå. Men. Genom att ta ett steg i taget och fokusera på omgivningarna och resan kommer jag tillslut att vara uppe på berget. Och känslan av att vara där uppe, känna att jag har klarat av stigningen och utsikten som kommer på köpet är oslagbar.

 

Hösten som företagare

Utbildningar

Hösten såg helt annorlunda ut i jämförelse med våren. Jag hoppade på två stycken olika utbildningar. En avancerad kurs i hälsofrämjande ledarskap på Uppsala universitet och en privat coachutbildning hos Leapfrog på ACC-nivå. Utöver det var jag även en vända i Estland och lärde mig mer om hälsa och nutrition. Jag fick även en kontorsplats på ett ställe där det sitter massa andra härliga människor och valde att hyra in mig per timme i Cochhusets lokaler när jag träffar klienter.

 

Fler klienter och uppdrag

Under hösten valde ett helt gäng att anlita mig som coach och jag känner så stor tacksamhet och stolthet över det! Dessutom fick jag in ytterligare en föreläsning och jag kände verkligen att ”nu gäller det”. Jag var väldigt revanschsugen och det var viktigt att visa för mig själv att jag kunde prestera och att jag faktiskt ÄR en bra föreläsare. Här fick jag göra mycket mentalt arbete för att inte påverkas av det som varit och hitta tillbaka till tilliten till mig själv. Och det gav resultat 😊 Föreläsningen gick bra och ”blev riktigt uppskattad” som min uppdragsgivare uttryckte det. Jag gjorde stora glädjeskutt när jag fick det mejlet!

Utöver detta så skrev jag även ett avtal för ett nytt konsultuppdrag hos Mimer i Västerås som jag kommer arbeta med under våren. De vill se till att de fortsätter vara en av sveriges bästa arbetsgivare och jag kommer se över hur de jobbar med att var attraktiva för unga medarbetare. Ser mycket fram emot uppdraget!

 

Det känns bättre

I takt med att det går bättre känns det också bättre. Jag började se resultat på det jobb jag lagt ner och det är en fantastiskt skön känsla. Det i kombination med väldigt fina omdömen och möten med mina klienter stärkte mig mycket under hösten.

 

Det blev dock lite för mycket

Eftersom jag valde att gå två utbildningar samtidigt var det inte tal om att ha för lite att göra under hösten, snarare blev det för mycket. Känslan var ungefär som att kämpa för att hålla huvudet ovanför vattenytan. Jag var därför orolig över att kvalitén i framförallt mina klientmöten skulle ta stryk. Att vara 100% närvarande i alla mina möten är oerhört viktigt för mig. När jag har för mycket att göra är det lätt hänt att jag hela tiden tänker framåt samt rusar vidare tills nästa klient och projekt. Om detta skulle ske är jag övertygad om att resultat, kvalité och bemötande blir sämre. Så blev det dock inte! Jag jobbade mycket med mitt ansvar att vara helt närvarande och använde mig av olika mindfulnesstekniker som verktyg. Jag kan med stolthet säga att min förmåga att fokusera och vara närvarande är någonting som jag har övat upp och som jag känner mig tacksam över att (oftast) kunna bemästra!

Lärdomen från hösten är att det är alldeles för mycket med två utbildningar samtidigt och dessutom driva företaget på heltid. Framöver får det max vara en utbildning i taget.

 

Nu och framåt

Snart har jag varit ute och rest i två månader, jag är på resa i Nya Zeeland och har jobbat lite sporadisk med företaget under tiden. Min målbild var att verkligen landa, återhämta mig från året och göra en djupgående reflektion för att hitta riktning framåt. Och de har jag gjort!

Från början när jag startade igång företaget i aug 2017 tänkte jag ge mig själv fram till december 2019 för att testa på hur det var att vara företagare. Hade jag inte lyckats så bra att jag kunde plocka ut en normal lön skulle jag lägga ner.

Så tänker jag inte längre, nu ser jag företagande som någonting mycket mer långsiktigt. Ibland kanske det blir mindre företagande (kanske kommer jag vilja ta en anställning någon gång igen) men som det känns just nu kommer jag alltid vilja jobba med Ledarskap & Hälsa i egen regi på ett eller annat sätt. Just ledarskap och hälsa är stor del av mig och min identitet, det är områden som jag verkligen brinner för och dessutom är duktigt på. Uttrycket ”synda långsamt” känns mer applicerbart. Livet är förhoppningsvis långt och jag kommer hinna med att testa otroligt mycket. Att känna på det här sättet och ha kommit till insikt är otroligt skönt.

 

2019 och fortfarande företagare!

Med det sagt är jag peppad på 2019, jag har satt upp mål som jag verkligen tror att jag kan nå med beslutsamhet och hårt jobb. Min huvudsakliga målsättning för 2019 är att komma upp i en omsättning som gör att jag kan plocka ut en lön och därmed leva på mitt företag. Jag kommer jobba hårt för att jag själv och mina klienter/kunder ska BE UNSTOPPABLE

 

Inlägg nästa vecka

Det här inlägget har framförallt handlat om mitt år översiktligt med generella tankar och känslor kring att vara företagare. Sammanfattningsvis har det varit en berg och dalbana. Jag hade dock inte kunnat få mer utveckling än vad jag har fått under det här året..!

Det finns så mycket mer jag känner att jag vill dela med mig av så jag kommer skriva ännu ett inlägg om mitt första år som företagare. Det kommer troligtvis ut om en vecka. Jag tänker att jag ska försöka att gå in mer i detalj och bli konkret på ämnen som: ekonomi, samarbeten, ROI, sälj, rollen som företagare och ledtider du kan förvänta dig. Min förhoppning är att du ska få ännu mer förståelse för hur det kan vara att driva företag och funderar du på att starta eller redan är igång kanske du kan lära av mina misstag 😊

 

Vad tycker du?

Om du har några frågor, funderingar eller bara vill säga ”hej” så når du mig alltid på anna@ledarskaphalsa.se

Jag har passion för din utveckling!

//Anna