Fokus på min hälsa under 2019

Nyårslöften i all ära, men jag vill framförallt försöka bättra mina vanor och rutiner för min hälsa under 2019. Under hösten kände jag att jag var inne på någonting väldigt bra när det kommer till min hälsa. Den vägen vill jag fortsätta på och känner verkligen att jag vill prioritera, lägga tid och energi på min hälsa under 2019. I det här inlägget ger jag dig inspiration på vanor och rutiner du också skulle kunna testa att lägga in i ditt liv för att öka din hälsa.

Som företagare är jag det viktigaste redskapet jag har

Hur jag mår är otroligt viktigt inte bara för att det är skönt att må bra utan det påverkar även mitt företag i allra högsta grad. Vissa säljer kläder, arbetar som snickare eller är programmerare. Då kanske de behöver vårda sina material, verktyg och uppdatera sin dator ofta. Jag arbetar som konsult, coach och föreläsare. Därför är jag det viktigaste jag har i mitt företag. Att jag vårdar mig själv och gör mitt bästa för att vara i toppform är väldigt viktigt för att det ska gå bra för mitt företag.

 

Vad innebär hälsa för mig?

Hälsa är när jag kan göra allt jag vill och genom mitt välmående har skapat förutsättningar för mig själv att nå mina mål. Kroppen behöver både vara stark och ha någorlunda kondition för att orka jobba. Mitt sinne behöver vara skarpt för att hålla 100% fokus i mina coachsamtal och ute på mina uppdrag. Mitt inre behöver vara i harmoni för att jag ska kunna befinna mig i mina klienters värd. För att kunna prestera behöver jag alltså ha god hälsa. Utan hälsa= sämre bemötande och sämre resultat för mina kunder. Och om det är någonting jag verkligen står för är det att alltid leverera på topp.

 

Vanor och rutiner för 2019

Det fina med vanor och rutiner är att när de väl sitter på plats så…. sitter de på plats. Du behöver inte tänka så mycket på dem, de finns där och de går automatiskt. Ungefär som att borsta tänderna. Du tänker inte på det, du gör det i alla fall.

 

Det tar ett tag att få vanor och rutiner på plats

Det jobbiga med vanor och rutiner är att det tar ett bra tag att få dem på plats. Det finns olika tankar om exakt hur lång tid det tar, för egen del behöver jag aktivt tänka på mina val och kämpa i mer än tre månader innan jag verkligen kan kalla det rutin. Det här är viktigt att förstå när du ska välja vilka nya vanor och rutiner du vill försöka få på plats. Försök inte att implementera för många nya åt gången och välj dina vanor och rutiner med omsorg. De vanor och rutiner vi har på sikt kommer till stor del skapa den du är som människa. Du kan läsa mer om skapa rutiner här, ett inlägg fyllt med tips!

 

De här vanorna och rutinerna vill jag jobba mot 2019

Kost

Månadsplanering av kost

En stående vana och rutin jag har sedan ett bra tag tillbaka är att jag gjort matsedel och handlat för hela veckan på söndagar. Detta tycker jag fungerar riktigt bra och är något jag vill fortsätta med. Nytt som jag vill testa är att göra en matsedel för en hel månad. Det innebär att jag skapar 25 olika rätter som jag verkligen är supernöjd med och tanken är att denna matsedel ska kunna fungera under hela året (med vissa ändringar såklart under tidens gång). Jag är inte helt säker på att detta är ett koncept som kommer att fungera för mig (jag fullkomligt älskar att äta varierat och gillar dessutom att testa nya recept), men jag är nyfiken på att prova. Om det fungerar sparar det både tid och energi. Jag kommer testa under februari och mars (är ju på resa i Nya Zealand just nu och är inte hemma förrän slutet på januari).

Äta mer frukt och grönsaker

Jag skulle vilja öka mitt intag av frukt och grönt till någonstans mellan 500-1000g varje dag (just nu äter jag mellan 250-500g varje dag). Genom att få in mer frukt och grönt i mina mellanmål och frukost kommer jag öka på mitt intag (under lunchen och middagen äter jag redan mycket grönsaker). Smoothies, toppa gröten/yoghurten med bär, baka grönsaksmuffins samt fixa grönsaksstavar med någon röra är exempel som kommer höja intaget. Många av rätterna jag äter under en normal vecka är vegetariska, det vill jag fortsätta med.

Matpreppa dagen innan

Under hösten hade jag som vana och rutin att förbereda all mat dagen innan och även det vill jag fortsätta med. Genom att ha all mat klar för dagen upplever jag det är SÅ mycket enklare att tacka nej till diverse fika som erbjuds (på kontoret jag sitter på fikas det MYCKET). Det innebär alltså att jag förbereder mina mellanmål samt lunch (och ibland middag), lägger ner det i burkar och ställer in i kylen. Bara att plocka fram på morgonen och ta med.

OBS: Vill vara jättetydlig med att detta inte handlar om förbud. Förbud mot mat är inte min grej. Jag fikar, äter kladdkaka och pasta carbonara då och då, jag vill dock inte göra det fem gånger i veckan. Jag upplever att genom att lägga till mer grönsaker, tänka igenom mina recept och äta regelbundet så blir jag mindre sugen på kakor och glass. Det blir helt enkelt lättare att välja mitt medtagna mellanmål än kanelbullen som erbjuds till fikat.

 

Träning

#Trainstreak

Jag känner sådan inspiration från alla som springer varje dag, det kallas för #runstreak. Kort och gott innebär det att du är ute och joggar/springer varje dag utan någon dag imellan för återhämtning. Det kan vara ett riktigt kort och lugnt pass, men det sker alltid. Det är framförallt genom löpcoachen Therese Konstig som jag fick reda på det här sättet att träna.

Jag har funderat på det länge och nu har jag bestämt mig. Jag är nyfiken på att testa. Jag är nyfiken på att se hur många dagar i rad jag klarar av att träna minst 20 minuter. Det kan vara vilken träning som helst, men det ska vara mer än en promenad. I mitt fall kan det exempelvis innebära core, styrka, dans, spinning, simma, jogga, yoga, klättra, vandra, vara ute med kajaken osv.

Det kan vara lugna och det kan vara tuffa pass, enda kravet är att det varar i minst 20 min och att jag som minst upplever en viss ansträngning. Starten blir den 2 januari och så får vi se hur länge jag håller det- spännande!

Vad jag vet så finns det ingen # för detta…? Någon som vet…? Jag kommer därför köra #trainstreak om du vill följa och få inspiration på upplägg.

 

10000 steg/dag

Under hösten införskaffade jag mig ett aktivitetsarmband och har insett att det är svårt för mig att komma upp i 10000 steg varje dag. Under 2019 vill jag verkligen anstränga mig och göra mitt bästa för att röra på mig mer under dagen. Konkret innebär det att jag tar en lunchpromenad om jag i övrigt bara har jobb vid skrivbordet. Det innebär också att jag många kvällar behöver ta en promenad för att öka min dagliga rörelsenivå. Tyvärr kommer jag inte att komma upp i antal steg varje dag, men vill som sagt göra mitt bästa för att komma upp i minst 10000 steg i alla fall 5 av 7 dagar.

 

Sömn

Inga problem här, mina vanor och rutiner jag redan har fungerar bra; det handlar helt enkelt om att fortsätta som vanligt. Vanligtvis sover jag mellan 6-8 timmar varje natt och det mår jag bra av. Jag anpassar mina tider så gott det går till Patriks tider, delvis han behöver oftast gå upp 06 och då gör även jag det. Vill du ha tips på hur du också kan sova bra hittar du ett av mina tidigare inlägg här. 

 

Återhämtning

Minst en dag ledigt varje vecka

Återhämtning slarvade jag en del med under 2018. Här har jag fortfarande inte hittat en balans, det är svårt för mig att veta hur mycket återhämtning jag behöver. För 2019 har jag satt upp som regel att jag varje vecka ska ha minst en dag där jag inte jobbar på något sätt. Jag skriver minst en dag därför det händer relativt ofta att jag arbetar under helgen. För min del innebär det att jag på förhand behöver vara medveten om att boka av en kalenderdag om jag vet om att jag kommer jobba både lördag och söndag.

 

Minst 4 veckor semester (mellan feb- dec)

Jag börjar mitt år med halvsemester under hela januari. Som det ser ut just nu kommer jag arbeta mellan 20-50% under tiden jag är här i Nya Zeeland. Mitt semesterår blir därför februari- decemeber för 2019.

Just nu är det svårt att vara helt bort från mitt företag mer än två veckor. Jag kommer alltså max att kunna vara helt ledig två veckor i taget under året. Dock är det jätteviktigt för mig att verkligen vara helt ledig under de där två veckorna: ingen mejl, ingen instagram, ingen telefon. Verkligen sätta stopp och fokusera på andra saker (som att läsa en skönlitterär bok). Att ta en paus och vila tankarna gör att jag kan öppna upp mig för andra möjligheter och får bättre kontakt med omvärlden. Det är så lätt att få tunnelseende och missa sin flexibilitet. Jag vill hålla mig öppen och vara redo att följa med på de möjligheter som tenderar att poppa upp då och då.

 

Mina vanor och rutiner- en sammanfattning

Hur jag vill att min hälsa ska se ut under 2019 är någonting som jag har funderat igenom under ett bra tag. Det har fått ta sin tid och verkligen landa. Just nu är jag inne i hälsoflow och det är riktigt roligt. Det gäller att njuta av det. Är mycket väl medveten om att det kommer att komma en tid där hälsan tyvärr inte alls kan prioriteras och behöver, sådant är livet. Så nu tänker jag surfa på vågen och ser fram emot att komma hem från Nya Zeeland för att börja arbeta med mina nya rutiner och vanor. Sammantaget:

  • Månadsplanera och veckoplanera kosten
  • Mer frukt och grönt
  • Preppa kvällen innan
  • Trainstreak – start från och med den 2 jan
  • Försöka komma upp i 10000steg/ dag
  • Fortsätter sova 6-8tim/natt
  • Ledig minst en dag varje vecka
  • 4 veckor semester fördelade över året

 

Vad tycker du?

Om du har några frågor, funderingar eller bara vill säga ”hej” så når du mig alltid på anna@ledarskaphalsa.se

Jag har passion för din utveckling!

//Anna