Undvik att bli utbränd genom att ta dessa 9 varningssignaler på allvar

Du känner säkert igen dig, att det kan vara stressande att leverera till 100% på arbetet och i privatlivet. Stress behöver inte alltid vara skadligt, utan stressystemet spelar en viktig roll för människans överlevnad. Däremot kan en kombination av långvarig stress och brist på återhämtning leda till att du drabbas av utmattningssyndrom. Vem som helst kan drabbas av stressrelaterad ohälsa, om du utsätts för långvarig yttre eller inre stress. En stor utmaning i vårt samhälle idag är att vi ständigt är uppkopplade, jobbar i allt mer slimmade organisationer samtidigt som att kraven på oss själva är höga. Många upplever att vi ständigt måste prestera i allt vi tar oss an, vilket kan leda till stress. De naturliga vilopauserna som vi hade förr, har blivit färre och färre. Kampen om vår uppmärksamhet har aldrig varit större. När är det då dags att dra i bromsen för att undvika att ”gå in i väggen”? Nedan beskriver jag nio varningssignaler som du bör ta på allvar.
Det här är ett efterlängtat gästblogginlägg från utmattningen.se som handlar om att undvika bli utbränd – En otroligt fin och bra sida för dig som är intresserad av utmattning och stress. Även väldigt värdefull för dig som vill få en större förståelse för vad det innebär att vara utbränd. Gå gärna in och följ bloggen så får du mycket information och hög igenkänningsfaktor.

 

9 varningssignaler för att undvika att bli utbränd 

Ångest och oro

Du känner dig ofta orolig och upplever att du har ett tryck över bröstet. Har svårt att komma till ro inför natten och du ligger och tänker på allt du ska göra imorgon och under veckan. Andningen ligger högt upp i bröstet och du andas inte från magen, utan tar korta och snabba andetag.

 

Du ägnar din fritid till att återhämta dig

Du har ett ökat sömnbehov och upplever att du måste ägna all din lediga tid till att vila och återhämta dig. Detta gör du för att du ska orka med att utföra ditt arbete.

 

Du orkar inte vara lika social som tidigare

Sociala interaktioner tröttar ut dig snabbare än normalt. Du orkar inte träffa kompisar eller hänga med kollegorna på fredagens afterwork, som du tidigare alltid har gjort. Kanske försvinner du in på toaletten några gånger extra under dagen, för att bara vara och vila upp dig en kort stund.

 

Kroppen brusar

Din kropp är ständigt uppe i varv. Redo för nästa uppgift. Hjärtklappning är numera en vardag och du upplever att kroppen ständigt befinner sig i ett stressat läge. Du har med tiden glömt hur en avslappnad och harmonisk kropp känns.

 

Huvudvärk, värk i kroppen och yrsel

Ett varningstecken som snabbt brukar uppdagas är huvudvärk och spänningar i kroppen. Det är vanligt att man har knutor i nacke och skuldror och går med huvudvärk konstant. Det är inte normalt.

 

Du blir sjuk kontinuerligt

Blir du ofta sjuk efter ett genomfört träningspass eller efter en hektisk vecka på jobb? Det är definitivt ett tecken på att du måste börja varva ner. Att få svullen hals och influensaliknande symptom är inte en ovanlig varningssignal. Stress kan nämligen framkalla fysiska besvär. Det har också blivit en vardag, att du sjukskriver dig någon gång per månad för att ha möjlighet att återhämta dig. Allt för att orka med ditt arbete. Har du kommit till den här nivån, behöver du verkligen börja ta hjälp, du ligger inte långt bort från att bli utbränd.

 

Du slutar att ta hand om dig själv

När prestationen går före ditt eget välmående är du ute på hal is. Att bortprioritera frukosten eller träningspasset som du älskar, för att jobba över är ett tecken på att du måste börja ta hand om dig själv. Våga säga nej för att ha möjlighet att säga ja, till dig själv och det du vill göra. Konsekvensen av detta blir annars att det fortsätter nedåt i en negativt spiral och kan leda till att du blir utbränd.  

 

Sömnbesvär

Sömn är AO för hälsan. Börjar du sova dåligt är det ett stort varningstecken på att någonting inte står rätt till. Du har svårt att sova på nätterna. Du upplever att du istället vilar dig igenom natten, löser alla världsproblem och ständigt är närvarande och medveten om din omgivningen. Det leder till att du inte känner dig utvilad morgonen därpå. När dålig sömn blir vardagsmat påverkar det koncentrationen och hela din vardag negativt.

 

Irriterad och mindre glad

Du har svårt att känna genuin glädje. Känslolivet hamnar i obalans och det kan antingen trubbas av eller gå väldigt mycket upp och ner, när kroppen befinner sig i ett stressat läge. Du slutar att vara närvarande och upplever att hjärnan snabbt stänger av och zoomar ut. Du blir arg och får plötsliga utbrott för saker som du tidigare inte brytt dig om.

 

Vad kan du göra om du känner av ovanstående varningssignaler för att undvika att bli utbränd?

  • Prioritera sömn och återhämtning. Testa att planera in detta i kalendern före jobb och sociala aktiviteter.
  • Träning kan både vara en belastning eller uppbyggande för ditt stressystem, beroende på hur långt stressen har hunnit påverka din kropp och hjärna.
  • Våga prata med din omgivning (ex. chef, kollegor och familj) om att du är stressad och be om hjälp. Kan du plocka bort några arbetsuppgifter? Kan din respektive ta ett större ansvar hemma och ta några av dina uppgifter? Det är extremt viktigt att omgivningen blir medveten om att du känner dig stressad, för att stressrelaterad ohälsa syns ofta inte på ditt yttre.
  • Avboka allt i kalendern som inte är ett måste eller viktigt just nu. Fokusera lite extra på att ta hand om dig själv och gör något som ger dig energi. Kanske är det ett träningspass, fika med en vän eller en varm dusch?
  • Fundera på vad det är som orsakar stressen i ditt liv. Är det jobb, relationer eller hälsan? Det är inte hållbart att leva så, om du upplever att stressen ständigt är närvarande. Mitt tips är att du gör en skriftlig plan på vad du behöver förändra eller ta bort från ditt liv.
  • Känner du trots allt att det har gått för långt, var inte rädd för att kontakta din företagshälsovård eller vårdcentral för att prata om din situation. Var uppriktigt och säg att du tror att du är nära att bli utbränd.

 

Är du intresserad av att följa Victorias utmattningsresa? Följ henne på @utmattningen.se via Instagram eller läs mer på www.utmattningen.se.