If you fail to prepare you prepare to fail

Känner du dig sugen på att komma igång och planera? Då är det här inlägget för dig. Jag kommer att gå igenom hur jag gör min planering. Hoppas att du får inspiration till din egen planering 

All planering utgår från SMARTA mål

Den klassiska modellen SMARTA mål är bra att ha med sig. Känner du inte till modellen så består den i korthet av:

S- specifika

M- mätbara

A- accepterade

R- realistiska

T- tidsbundet

Jag följer inte modellen slaviskt, men den är en bra grund att ha med sig.

 

1. Årsvis planering

Jag börjar min planering genom att sätta upp de stora målen som jag vill ha uppnått når året är slut. Mina mål består av olika kategorier. Just nu har jag fyra olika, en för Ledarskap & Hälsa, en för Health Promoting Management, en för Lead the Future och en för mitt privatliv. Jag skriver upp de här fyra kategorierna och sedan börjar jag drömma.

De här stora målen får gärna vara bold, de ska kittla till i magen. När jag tittar på mina mål så ska jag tänka ”når jag upp till de där, då har jag verkligen lyckats”. De behöver alltså varken vara helt realistiska eller helt accepterade. Däremot så vill jag ha dem specifika, mätbara och tidsbundna.

Ett annat sätt att börja sin planering för året är att sätta upp sina riktningar, måla sina stora penseldrag. Ett inlägg kring det hittar du här. 

 

2. Månadsvis planering

Under varje månad bär jag med mig målen som jag satt upp för hela året. Mina månadsmål ska utgå från årsmålen. Den viktigaste frågan jag ställer till mig själv inför varje månad är:

”Vad ska jag fokusera på den här månaden för att komma närmare mina årsmål?”

Och sedan sätter jag mål utifrån samma fyra kategorier som jag har mina årsmål. Återigen applicerar jag SMARTA målmodellen.

 

3. Planering vecka för vecka

Jag tittar på vad jag vill ha åstadkommit om en månad och därefter gör jag olika to do list utifrån mina månadsmål. Jag tar alltid en vecka i taget (alltså inte fyra veckors planering på samma gång). När jag är klar med mina olika listor så ska dessa uppgifter planeras in i min kalender.

 

Tänk block i din planering

Eftersom jag har fyra kategorier, varav tre är företagsrelaterade så brukar jag försöka dela upp mina dagar i block efter kategorierna. En dag arbetar jag med Ledarskap & Hälsa, två dagar med Lead the Future och två dagar med Health Promoting Management. Ibland går det inte att ha hela dagar för samma kategori, det kommer saker och möten emellan. Då försöker jag som minst ha halvdagar med samma tema. Jag tycker det är otroligt skönt att veta vart jag ska ha mitt fokus, att ”jobba med en hatt i taget”. Det förbättrar min mentala trötthet avsevärt och jag kan vara mycket mer produktiv. Jag rekommenderar starkt att du tänker dina dagar/halvdagar som block och har ett fokus under ett block.

 

Intresserad av att läsa mer?

Ett av mina mest lästa blogginlägg handlar om hur du kan jobba mer proaktivt i din vardag. Inlägget hittar du här.

Om du vill jobba med mål i din arbetsgrupp så rekommenderar jag det här inlägget. Det är en gedigen 10-stegs process för att verkligen få med dig teamet i målprocessen.

 

Vad tycker du?

Om du har några frågor, funderingar eller bara vill säga ”hej” så når du mig alltid på anna@ledarskaphalsa.se

Jag har passion för din utveckling!

//Anna