Oxytocin- hormonet som är avslappnande, stärker dina relationer, sänker din stress och ger smärtlindring

Oxytocin är ett hormon som brukar kallas för ”måbra- hormonet”. Inte så konstigt med tanke på hur många goda effekter det har och ingen biverkning alls. Du blir lugnare, får starkare relationer, blir mindre smärtkänslig, får sänkt blodtryck, läker bättre och sänker din stress. I det här blogginlägget får du 10 tips på hur du kan öka utsöndringen av oxytocin och därmed ta del av de fina effekterna.

1. Fysisk kontakt

För att använda fina ord så frisätts oxytocin när vi får en sensorisk stimulering. Det innebär på svenska att när vi rör vid varandra, upplever värme tillsammans, trycker lätt på varandra, stryker varandra och masserar varandra så höjs oxytocinhalten. Det här behöver alltså inte vara sexuellt utan det kan innebära att vi går på massage, kramas med våra vänner eller lägger en värmande hand på en axel.

 

2. Visa stöd

I en relation (oavsett om det är med din partner, kompis eller kollega) är det viktigt att du visar stöd och uppmuntran. Ge en komplimang från hjärtat och känn hur både du själv och personen du ger komplimanger till mår bättre. Känn helt enkelt samhörighet med varandra.

 

3. Lyssna

I er kommunikation så är det jätteviktigt att lyssna. När vi lyssnar så visar vi att den andra personen är viktig och att vi bryr oss. Att verkligen lyssna är som att ge en present (speciellt idag när det är så mycket som pockar på vår uppmärksamhet). Det här är återigen en metod som knyter er samman med varandra.

 

4. Ge mycket

När du ger kommer du att må bra. Det känns bra att hjälpa till och att bidra. Att ge kan också innebära att du ger en kram eller att du finns där när en vän behöver dig. Kanske kan du och dina vänner ge varandra en handmassage, det brukar vara mycket uppskattat!

 

5. Känn tacksamhet

Att uppleva och känna tacksamhet är ett rent lyckopiller! Det gäller faktiskt också om du känner tacksamhet gentemot dig själv. Om du är vänlig mot dig själv, tänker varma, snälla tankar så kommer oxytocinet att öka.

 

6. Få kontakt med ting

Kanske har du svårt med nära relationer, då är det viktigt att försöka frisätta oxytocin på andra sätt. Exempelvis kan du ta ett varmt bad, du kan rulla köttbullar eller sova under ett tyngre täcke.

 

7. Mycket ögonkontakt

Ögonkontakt gör att utsöndringen av oxytocin sker. Och det behöver inte ens vara ögonkontakt mellan människor. Du får även oxytocinpåslag om du har ögonkontakt med din hund. Ögonkontakten bygger på tillit och förtroende; att känna sig sedd och därmed trygg.

 

8. Träna- gärna tillsammans

När vi tränar så kommer vårt stresshormon kortisol att sänkas och vårt måbra- hormon oxytocin att höjas. Eftersom oxytocin särskilt påverkas i relation med andra människor så kan det vara extra bra att träna i grupp där ni har roligt tillsammans.

 

9. Ät ordentligt

Äter vi inte och är hungriga så kan oxytocinsystemet stängas av. Ät i lugn och ro så att du verkligen känner smakerna och texturerna. När maten är inuti kroppen är det som att vi får massage inifrån.

 

10. Ha sex

Kramar, kyssar, smekningar, orgasm kommer att öka oxytocin nivån markant. Nivåerna femdubblas hos män och ännu mer hos kvinnor. Oxytocinet kommer göra att ni känner ökad samhörighet med varandra.

 

Läsa mer på egen hand?

Spana in de här länkarna:

http://ww2.lakartidningen.se/old/content_0435/pdf/2634_2639.pdf

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306453013002369

 

Vad tycker du?

Om du har några frågor, funderingar eller bara vill säga ”hej” så når du mig alltid på anna@ledarskaphalsa.se

Jag har passion för din utveckling!

//Anna