Jag hade ett samtal med en anställd igår. Hon går i 3:an på gymnasiet på en av Stockholms kända högpresterar skolor. Vi pratade ett bra tag om psykisk ohälsa för unga vuxna och ungdomar.

Hon har ett flertal vänner som går på sömntabletter, som har gått in i väggen och några som är deprimerade. Det här är alltså personer som går på gymnasiet.

I min värld är det helt sjukt att en 17-18 åring behöver sömntabletter för att kunna sova. För att inte tala om de som har gått in i väggen och är sjukskrivna från gymnasiet.

Hälsa är ett hett ämne i höst. Jag har blivit inbjuden på ett flertal seminarier som handlar om allt från att ”skapa en hälsosam organisation” till ”sömnskola”. Tidningen chef har skrivit många artiklar under hösten med temat stress.

Samtalet fick mig i alla fall att fundera över ”för vem lever man sitt liv..?”

Att göra en sökning inombords och ta reda på vad det är DU faktiskt vill göra tror jag är av yttersta vikt. 

Det är ofta personer strävar efter ett högt uppsatt mål, det kan vara att klättra inom sin organisation eller det kan vara att få A på nästa prov. Känslan som infinner sig efteråt är den som är intressant. Många gånger infinner sig nämligen en tomhet och man kan nästa gå in i en depression. Infinner sig en sån känsla kan jag lova med 90 % sannolikhet att målet inte var satt för en själv utan för en annan.

Vi har bara ett liv. Det är inte rimligt att leva sitt egna värdefulla liv utifrån andras förväntningar eller krav. Det kan vara föräldrars krav, en partners förväntningar eller samhällets normer i stort. Det är vad DU vill göra som spelar roll.

Det finns en bok som heter ”The top five regrets of the dying” . Det är en bok skriven av en sköterska som har intervjuat patienter i deras slutskede i livet. I toppen för vad människor ångrar när de ligger på sin dödsbädd är:

  • Jag önskar att jag hade mod att leva mitt eget liv och inte det liv andra förväntade sig av mig.
  • Jag önskar att jag inte hade jobbat så hårt.

Det här är väldigt tydliga budskap. Jag tycker att vi ska lyssna på dessa människor.