Igår hade jag möte med mina mycket duktiga regionchefer i Skåne och temat för det tre timmar långa mötet var ”välmående”. Ett mycket viktigt ämne! Det blev  bland annat en lång diskussion om stress och framförallt bristande återhämtning efter en stressad period.

Igår blev det väldigt tydligt att det inte är helt lätt att faktiskt må bra och ta hand om sig själv. Det finns så många ”måsten” och ”krav” som står i vägen för att vi ska hinna med oss själva. Galet tycker jag. Det finns ingen viktigare person än dig själv. Oavsett vad som händer i livet är du den enda personen som du med all säkerhet alltid kommer att ha med dig. Ta hand om dig själv!

En viktig del i att hand om dig själv innebär att du ser till att det finns tid för återhämtning. Det är inte stress i sig som vi blir sjuka av utan det är brist på återhämtning som gör att vi mår dåligt. Stress är i grunden någonting bra som gör att vi kan prestera bättre och fokusera. Jag är själv inte rädd för att stressa, när jag upplever stress så kan jag vara otroligt produktiv och verkligen hinna med mycket. Problemet är att detta tillstånd tar väldigt mycket energi.

Jag måste återhämta mig och fylla på med energireserver.

De flesta känner nog till hur vi reagerar på en fara, vi väljer antingen att möta faran, fly från den eller helt enkelt ”spela död”. Historiskt sett har vår stressreaktion på en fara varit livsviktig för vår överlevnad. Väljer vi att kämpa mot problemet så blir vi på helspänn, våra sinnen förstärks, vi känner inte trötthet och vi kan stå ut med smärta. Vi ges helt enkelt större möjlighet att vinna och bemästra faran.

Förr i tiden så försvann dessa faror relativt snabbt. Vi vann exempelvis över björnen, vi lyckades ta oss över det forsande vattnen eller tjuven som kom blev fångad. Eftersom farorna försvann snabbt fanns det också gott om tid för återhämtning.

Idag ser det annorlunda ut. Vi upplever fortfarande samma typ av fysiologiska reaktioner på stress, men ”farorna” försvinner inte. Det finns finns ett konstant flöde av arbetsuppgifter med deadlines som måste utföras, proven tar aldrig slut och vi kan alltid städa lite bättre. Det gör att kroppen inte får chans att återhämta sig och då börjar vi må dåligt.

Tecken på att du inte har återhämtat dig tillräckligt kan vara huvudvärk, magont, sömnproblem, konstant trötthet eller onormalt sötsug. Tar du inte dessa signaler på allvar kan det gå så långt så att du blir totalt utmattad, får en hjärtinfarkt eller får fibromyalgi.

Vad innebär det då att återhämta sig och hur ska man hinna med det? Det behöver inte vara svårare än att du 1 gång/dag sätter dig ner med en kopp te i 20 min och verkligen inte gör någonting annat än att dricka din kopp te. Du ska alltså inte titta på någon serie eller läsa en bok. Bara ”va” i 20 min så att du faktiskt hinner andas. Återhämtning kan innebära att du tar en promenad i 30 minuter, utan musik, och bara följer dina impulser som du får. Återhämtning kan vara att du sätter på musik och dansar loss i din lägenhet. Återhämtning kan vara att du ber en partner om en lätt massage. Vad du känner att du får kraft av är högst individuellt.

Om jag vet att jag kommer att ha en hektisk period framför mig gör jag ungefär på följande sätt:

  1. Jag ser till att min hektiska period är under en begränsad tid. Det är superviktigt att en stressig period är just en period och inte blir standard.
  2. Jag lägger upp en väldigt tydlig och konkret planering för hela veckan framöver. Jag måste se att mitt liv faktiskt går ihop sig, gör det inte det, då tvingar jag mig själv att plocka bort aktiviteter. I min plan måste det ingå minst 6 tim sömn/natt och träning 2ggr/vecka.
  3. Först väljer jag att ta bort ”dö- tid” som att titta på tv. Därefter prioriterar jag bort mina vänner och om nödvändigt så trappar jag ner på min träning. Går mitt schema fortfarande inte ihop sig, då måste jag gå till min arbetsgivare/ min förening/ min styrelse/ mitt plugg och säga att jag inte kommer att hinna med någonting.
  4. I min planering finns det alltid tid för återhämtning, oavsett hur mycket jag har att göra. Det kan exempelvis innebära en kopp te i 20 min.
  5. Jag ser alltid till att ha en längre tid för återhämtning efter den hektiska perioden är över. Exempelvis efter att Nordact var slut i oktober (den nordiska konferensen som jag under två veckor jobbade väldigt intensivt med) så åkte jag iväg på en långweekend till min kompis Clara som bor i Schweiz.

För att summera: Planera in återhämtning i ditt schema, prioritera det och ta dig tid för att koppla av. Ta stressymtom på allvar och våga göra val i livet som gör att du mår bra.