Initiativ. Hur ofta tar du det?

Jag kan bara tala för mig själv, men en medarbetare som tar initiativ är verkligen guld värd. Det gör mitt arbete som chef så otroligt mycket lättare. Tänk en medarbetare som gör arbetet innan jag ens hinner be om det. En dröm!

Att ta initiativ är ingenting som kommer naturligt för de flesta. Det är inte ett beteende som vi får lärt oss när vi växer upp. Många får säkert lära sig att hjälpa till, men att själva ta initiativ till det är det nog få som gör.

Exempelvis tror jag att det är få föräldrar som ställer sitt barn i köket och frågar ”titta på dethär köket, vad är det du skulle kunna göra här? Snarare tror jag att föräldern säger ”kan du tömma diskmaskinen”.

Detsamma gäller skolan. Det är inte som så att en lärare ger eleverna böckerna och säger- plocka ut det viktigaste här och lär dig det. Istället får eleverna tydliga riktlinjer gällande vilka sidor som är de viktiga och de får troligtvis frågor att öva på inför provet.

Samma mönster finns i arbetslivet. Istället för att säga ”detta är vad jag vill att du ska uppnå, hur vill du göra det” så ger vi tydliga instruktioner. Vi har noggranna introduktioner, säkerligen får vi en arbetsinstruktion och därefter delar chefen ut arbetsuppgifter.

Träning i att tänka själv är definitivt en bristvara!

Jag har tidigare skrivit om hur viktigt det är att hela tiden förbättra organisationen och sträva efter utveckling. Såfort organisationen stagnerar kommer organisationen att gå i konkurs.

Initiativ och ”tänka själv” är avgörande för att få en organisation att hela tiden utvecklas. 

Initiativ betyder att ta ett första steg, det betyder att vi skapar incitament till handlande. Hur får vi då våra medarbetare att ta initiativ? Vi serverar dem inga färdiga lösningar. Vi ger dem så lösa ramar som möjligt (dock alltid en tydlig målformulering) för hur en uppgift ska lösas. Det handlar om att alltid ställa frågan ”vad tror du själv/ vad tycker du?”. Detta kan du läsa mer om mitt inlägg som handlar om att använda sig av ett coachande ledarskap.

Att ta initiativ är någonting som kan tränas upp. Det gäller att ge lagom lösa tyglar så att medarbetaren inte känner sig överbelamrad. En person som inte är van vid att jobba självständigt och tänka själv kan lätt få ett ”nu- drar- jag- täcket- över- huvudet- beteende”.

Mitt mål är att alltid få självständiga medarbetare som tar initiativ. Det ger en stark stabil organisation och det gör mitt arbete som chef otroligt mycket enklare. Om du som läser detta själv är en medarbetare så kan jag garantera dig att du kommer att klättra snabbt i karriären genom att ta initiativ till nya arbetsuppgifter och komma med lösningsförslag innan du ber om hjälp.