Denna veckan går jag en kurs i Retorik.

Första dagen har varit bra och jag har fått ett gott intryck av vår kursledare Ellen.

Idag har vi lagt mycket fokus på inledningen av ett tal/presentation. Inledningen är som ni säkert vet väldigt viktig för att få lyssnarens uppmärksamhet.

Jag tyckte att Ellen hade ett roligt sätt att förklara just inledningen på. Hon beskrev inledningen som en förrätt. Förrätten i en måltid är ju till för att väcka aptiten, vi ska öppna våra sinnen och vilja ha mer. Precis så ska en inledningen på ett tal vara. Vi ska skapa en nyfikenhet hos våra lyssnare, de ska bli engagerade och vilja veta mer.

Vi gick igenom en rad olika inledningsmetoder. Här kommer mina favoriter:

  • Skriv siffror på en tavla och låt publiken fundera på vad siffrorna betyder.
  • Berätta en historia.
  • Quota ett citat.

Det var ett förslag som kom upp och som jag personligen inte är så förtjust i. Att ställa en fråga kan givetvis vara ett bra sätt att inleda med. Man väcker publiken och de får bli delaktiga på direkten. Detta är dock ingen favorit för mig. Eftersom det är ett enkelt sätt att inleda är det många som gör det och därmed blir det ganska tråkigt.

I slutet på dagen så skulle vi hålla ett tal om valfritt ämne. Jag valde att prata om balett som är en av mina favorit hobbies. Eftersom det var fokus på inledning så valde jag att göra en liten rutin i början på mitt tal, jag dansade helt enkelt en liten dans.  Min inledning var alltså en gestaltning. Effektfullt, men någonting som man måste ha mycket mod för att våga göra!

Som sagt är mitt intryck av vår kursledare gott (och jag är faktiskt ganska kräsen). Här hittar ni mer information om henne:

www.ellenz.se

I slutet på veckan hoppas jag på att jag kan dela med mig av fler tips som jag har lärt mig och framförallt att jag har blivit en ännu bättre talare!