Sömn är en mycket viktig faktor för att du ska må bra!

Bortprioriterar du din sömn? Det här är inlägget innehåller kort forskningsbaserad fakta över vad som händer när du sover för lite. Därefter får du tips på hur du kan göra för att varva ner innan du ska lägga dig och sova bättre under natten. Vill du ta tag i din sömn är det här inlägget för dig 🙂

Många bortprioriterar sin sömn

Låt mig berätta lite om sömn. Jag känner mig motiverad att göra det just idag eftersom jag nyss är hemkommen från ett projekt i Estland. Jag har varit iväg i tio dagar och bott med en grupp av cirka 40 unga vuxna. Eftersom vi bodde tillsammans var det inte svårt att se deras sömnvanor. Som så många andra jag känner valde flera att bortprioritera sin sömn och istället prioritera socialt umgänge och arbete. Givetvis klarar vi oss en dag eller två med för lite sömn, men sover du för lite generellt sätt under veckorna kommer du få negativa hälsoeffekter. Underprojektet var det inte ovanligt att lägga sig mellan 03-04 och sedan gå upp klockan 09 dagen efter. Att leva på det sättet är inte hälsosamt och får på sikt negativa konsekvenser. Jag gick och la mig mellan 00-01 varje dag och blev konstant klassad som den ”tråkiga personen” som inte var uppe och hade kul… Sådana kommentarer gör mig både irriterad och ledsen. Främst tror jag att många sådana synpunkter beror på okunskap. Jag tror det saknas insikt kring vilken stor betydelse sömn faktiskt har för vårt välmående.

Konsekvenser av för lite sömn

Låt mig därför berätta lite om sömn (som inte är min åsikt utan som är forskningsbelagt). För lite sömn:

 • Är associerat med övervikt och fetma. Det beror på:
  • Ökade kvällsnivåer av kortisol och insulin (vilket i sin tur leder till ökad aptit och minskning av tillväxthormon som egentligen ska öka under natten)
  • Även hormonet ghrelin ökar vilket också leder till att din aptit stimuleras
  • Leptin är ytterligare ett hormon som minskar och det är ett hormon du vill ska öka eftersom leptin i sig är aptitdämpande

För er som tyckte detta var grekiska är en bra sammanfattning: hormoner som gör dig hungrig höjs och de hormoner som ska göra dig mindre hungrig sänks. detta gör att du äter mer under dagen än vad du hade gjort om du sov tillräckligt många timmar.

 • Förhöjt blodtryck (för högt blodtryck ger inga symtom men kommer på ett kraftfullt sätt påverka risken för att utveckla framtida sjukdomar i hjärta, benkärl och njurar.
 • Ditt immunsystem påverkas och sänks= du blir lättare sjuk
 • Din uppmärksamhet sänks och din prestanda sjunker under dagen, du presterar helt enkelt sämre
 • Din hjärna hinner inte bearbeta alla intryck som hänt under dagen, sover du för lite kommer du att minnas saker sämre

Vad är då rätt mängd sömn?

Vad som verkligen är rätt mängd sömn är individuellt. Det finns såklart personer som klarar sig på 5 timmars sömn varje natt, men de flesta är faktiskt inte av dessa personer. Fungerar du som de flesta gör behöver du sova mellan 7-9 timmar varje natt.

Jag har inte tid att sova

Såhär är det. Dygnet har 24 timmar. Sju till nio timmar av dessa är till för att du ska sova. Hur mycket du än vill kan du inte ändra på kroppens biologi. Om du känner att du inte har tid att sova så behöver du antingen lära dig att jobba effektivare eller minska på mängden aktiviteter du känner att du behöver göra. Just det här ämnet skulle jag kunna skriva många inlägg om, men för nu så får det vara tillräckligt att konstatera att du inte kan få fler timmar på dygnet och du kan inte ändra på din kropps biologi. I vår tid är det otroligt mycket vi känner att vi behöver hinna med, många gånger är det kanske för mycket. Vi kan inte vara superpersoner på alla livsområden utan vi behöver förstå vad det innebär att vara människa. Och som människa har vi vissa begränsningar. Din sömn är inte någonting du ska bortprioritera.

Tekniker för att sova bättre

Okey, så vi utgår från att du faktiskt har prioriterat din sömn och du har skapat möjlighet för att sova ca åtta timmar, men du är stressad och har svårt att somna. Det finns en rad tekniker och knep att ta till då. I det här inlägget tänkte jag inte lista alla vanliga tips för bättre sömn (som att exempelvis ha det riktigt mörkt och svalt i sovrummet, klicka här för att se en stor lista över vad du kan göra). Istället tänkte jag tipsa om att behandla dig själv som du skulle behandla ett litet barn 😊

sömn

Om du ska natta en fyra-åring, hur gör du då?

Jag skulle gissa på att ett nattningsschema skulle kunna se ut ungefär såhär:

 • En timme innan läggdags ber du ditt barn att varva ner, ni slutar leka och går istället och byter om till pyjamas.
 • Du har förberett välling som du ger till din fyraåring, antagligen sitter ditt barn hos dig samtidigt som hen dricker sin välling. Ni myser tillsammans och kanske har du lugn musik på i bakgrunden.
 • Tillsammans går ni och borstar tänderna och gör er redo för sängen.
 • Därefter lägger ni er troligtvis ner i sängen och läser en saga tillsammans. I sovrummet är det dämpad belysning. Efter en stunds läsning somnar ditt barn.

Tänk om du hade kunnat göra någonting liknande för dig själv..! En timme innan du ska lägga dig stänger du av tv:n, lägger undan mobilen och tar på dig mjukiskläder. Du kanske dricker en varm koffein-fri dryck och läser en stund i din bok. Kanske lyssnar du på lugn musik och tänker på din andning i ett par minuter. Jag hoppas och tror att det här är sömnrutiner som verkligen kan hjälpa dig att komma ner i varv och gör att du sover bättre under natten 🙂

Vill du läsa ännu mer om sömn?

Då rekommenderar jag att du läser de här två artiklarna: Sömn, en dygnet runt grej Varför är det så viktigt att sova?

Vad tycker du?

Om du har några frågor, funderingar eller bara vill säga ”hej” så når du mig alltid på anna@ledarskaphalsa.se Jag har passion för din utveckling! //Anna